Profesii

Managerii conduc lumea, nu politicienii

13.03.2006, 00:00 21

"Nu cred ca mai mult de 3% dintre manageri vor alege sa lucreze in afara pe viitor, mai ales avand in vedere ca perspectivele de dezvoltare ale pietei locale sunt extrem de promitatoare, ceea ce, cred eu, ii va face pe oameni sa ramana si chiar sa se intoarca, in cazul celor deja plecati", a declarat pentru ZF Othmar Hill, presedintele firmei austriece de recrutare si consultanta in resurse umane Hill International.

Un alt argument impotriva migratiei managerilor ar fi, in opinia sa, acela ca relocarea este un proces incomod, care presupune pierderea "network-ului social", si ca nu multe persoane sunt dispuse sa porneasca de la zero intr-un loc nou.

De asemenea, precizeaza Hill, mi-gratia nu se va simti prea puternic nici din directia inversa, pentru ca expatii reprezinta o solutie destul de costisitoare. Ceea ce pare mai probabil insa este ca acele companii care intra pe piata locala sa trimita temporar mentori de business, project managers, financial managers sau HR managers, care sa ajute la dezvoltarea afacerilor.

Numarul managerilor romani, spune el, va creste odata cu aparitia a din ce in ce mai multe business-uri, ceea ce reprezinta un efect extrem de benefic pentru orice economie.

"Managerii sunt cei care conduc cu adevarat lumea, nu politicienii. Ei sunt intr-adevar "globalizati", in timp ce politicienii sunt mai obtuzi, pentru ca perspectivele lor de viitor se rezuma in general la urmatorii trei ani", afirma Hill.

Cu toate acestea, el este de parere ca punctul slab al managerilor romani si, in general, al celor est-europeni, se manifesta in special la capitolul leadership. Astfel, foarte multi dintre acestia se asteapta sa fie intelesi fara a depune prea mult efort pentru a-si impune vointa in fata subordonatilor.

Problemele tehnice, spune Hill, nu reprezinta o sursa de ingrijorare, pentru ca oamenii sunt dispusi sa invete si sa deprinda folosirea corecta a "uneltelor" manageriale. Ceea ce trebuie imbunatatit insa sunt stilul si comunicarea interna.

"Probleme vor aparea intotdeauna in ceea ce priveste stilul de negociere, modul in care se vand produsele, stilul de a convinge si de a aplana conflictele si, de aceea, aceste aspecte trebuie imbunatatite", explica el. Potrivit lui Hill, serviciile de resurse umane vor juca un rol foarte important in perioada de tranzitie care urmeaza, pentru ca in esenta produsele sunt aceleasi, insa diferenta o fac oamenii care le promoveaza.

"Problema se pune foarte simplu: oamenii nepotriviti strica totul, oamenii buni dezvolta. Unul dintre motivele pentru care companiile internationale vor scoate de pe piata foarte multe dintre cele romanesti va fi acela ca oamenii de aici nu constientizeaza inca aceste aspecte. Este o problema de supravietuire", explica el. Daca in prezent considera ca piata serviciilor de resurse umane nu este inca bine dezvoltata, Hill estimeaza ca aceasta va creste cu pana la 50% anual, in urmatorii 3-4 ani.

"Rolul firmelor de profil va fi tocmai acela de a calauzi acele companii straine care intra pe piata locala si care, de obicei, nu reusesc sa se orienteze foarte bine", mentioneaza el. Din pacate, spune Hill, in Romania nu exista o forma de invatamant axata pe dezvoltarea competentelor in gestionarea resurselor umane si, mai mult, sistemul educational este orientat excesiv de mult catre teorie, in detrimentul aspectelor practice.

De asemenea, o alta problema a pietei muncii este aceea ca indrumarea vocationala nu este o practica obisnuita, ceea ce face ca foarte multi oameni sa isi aleaga profesiile in mod accidental.

"Sunt sute de posibilitati, pentru ca de la an la an apar si dispar profesii, insa multi nici nu stiu despre ele si le este foarte greu sa faca alegerea potrivita atat timp cat nimeni nu ii ajuta", crede Hill.

Othmar Hill este presedintele si fondatorul uneia dintre cele mai mari firme de recrutare si de servicii de personal - Hill International. Firma are sediul in Viena, a fost fondata in 1975 si numara in prezent 37 de filiale in 21 de tari. In Romania, Hill International a fost prima firma de profil care a intrat pe piata, in 1990, impreuna cu unul dintre cei mai importanti clienti ai sai - Coca-Cola. In 1992, Hill International Romania a fost inregistrat oficial ca birou local al firmei. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels