Profesii

Numărul de contribuabili cu contracte de muncă a crescut la 5,12 milioane, dar rămâne mai mic decât numărul de pensionari

În martie, circa 4,4 milioane de persoane aveau contracte de muncă cu normă întreagă, peste 690.000 aveau contracte de tip part-time, iar 119.000 de persoane erau contribuabli la pensie cu contracte de drepturi de autor sau convenţii civile.

În martie, circa 4,4 milioane de persoane aveau contracte de muncă cu normă întreagă, peste 690.000 aveau contracte de tip part-time, iar 119.000 de persoane erau contribuabli la pensie cu contracte de drepturi de autor sau convenţii civile.

Autor: Adelina Mihai

08.08.2014, 00:08 1258

Numărul total de angajaţi cu contracte de muncă asiguraţi la sistemul public de pensii a ajuns la 5,12 milioane de persoane la finalul primului trimestru al acestui an, în creştere cu peste 190.000 de persoane faţă de perioada similară a anului trecut şi cu aproape 400.000  mai mult faţă de luna martie a anului 2011, arată datele centralizate de ZF pe baza rapoartelor publicate de Ministerul Muncii.

Pentru prima dată, anul acesta, în statisticile ministerului a apărut o structură mai „rafinată“ a datelor de la Pensii, în sensul că este menţionat numărul de asiguraţi în funcţie de tipul de raport de muncă pe care îl are cu angajatorul. Astfel, la finalul lunii martie a acestui an, circa 4,4 milioane de persoane care aveau contracte de muncă cu normă întreagă au plătit din salarii contribuţia la pensie, în timp ce alte peste 690.000 aveau contracte de tip part-time. De asemenea, alte 119.000 de persoane erau contribuabli la pensie cu contracte de drepturi de autor sau convenţii civile. Informaţiile statistice publicate de Ministerul Muncii, prelucrate de Casa Naţională de Pensii, îi exclud pe cei care nu au înregistrat niciun venit în luna respectivă.

„O posibilă explicaţie pentru această situaţie o reprezintă faptul că au intrat mai mulţi angajaţi în câmpul muncii faţă de câţi angajaţi au ieşit la pensie. Nu mai suntem în perioada în care se acordau atât de multe pensii anticipate sau de invaliditate, controalele dosarelor de pensionare sunt mai stricte. În plus, cred că şi oamenii au devenit mai conştienţi de faptul că trebuie să îşi asigure viitorul şi plătesc contribuţiile la pensii, la şomaj şi la sănătate“, a explicat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). O altă explicaţie este şi faptul că, până în 2030, vârsta medie de pensionare a populaţiei va creşte la 65 de ani, astfel că în prezent se lucrează la această tranziţie, iar pensionarii intră în sistem din ce în ce mai târziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO