Profesii

Premierul Orban: Pensiile speciale trebuie să dispară. Şi magistraţii trebuie să primească pensii la nivelul contribuţiei

Premierul Orban: Pensiile speciale trebuie să dispară....

Autor: Mediafax

13.12.2019, 11:15 24543

Premierul Ludovic Orban a susţinut joi că guvernul PNL insistă ca pensiile speciale ale magistraţilor să dispară, iar aceştia să primească pensii în funcţie de contribuţii.

„Decizia politică a Partidului Naţional Liberal este foarte clară, noi susţinem principiul contributivităţii ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor şi susţinem ca sistem de pensii diferenţiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a precizat Ludovic Orban, citat de televiziunile de ştiri.

Luni Orban declarase, referitor la proiectul PNL privind eliminarea pensiilor speciale, că singura excepţie, în acest caz, vizează pensiile de serviciu ale militarilor, nu şi pensiile magistraţilor. „Decizia noastră este clară, noi susţinem calculul pensiilor pe principiul contributivităţii, cu singura excepţia a pensiilor de serviciu care sunt acordate cadrelor militare. Avem şi noi un proiect de lege, are şi USR un proiect de lege. Le cerem parlamentarilor să amendeze, dar să susţină proiectul de lege în care să punem punct practicilor pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor de serviciu pentru militari”, a declarat premierul Orban.

În Parlament sunt două propuneri de eliminare a pensiilor speciale. Miercuri liderii de grup ai Camerei Deputaţilor au respins propunerea deputatului USR Cristian Seidler de a dezbate proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale fără raportul Comisiei pentru Muncă.

”Să trântim o dată pentru totdeauna acest episod întunecat”, solicitase Seidler.

În urma consultărilor dintre liderii grupurilor de la Camera Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat că proiectul se va dezbate după primirea raportului de la comisie.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne votul pentru proiectul privind pensiile speciale, până în luna februarie, sub pretextul că Guvernul trebuie să se pronunţe pe toate amendamentele.

Astfel, printre categoriile de pensii speciale care urmează să fie eliminate odată cu adoptarea iniţiativei legislative se numără pensiile funcţionarului public parlamentar, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, pensiile speciale ale judecătorilor CCR şi pensiile de serviciu ale membrilor corpului diplomatic consular al României.

Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale iniţiată de USR a fost respinsă de Senat pe 26 martie 2018.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO