Profesii

Printre cei mai nefericiţi angajaţi din lume: românii au de două ori mai puţine zile libere decât indienii şi columbienii

Printre cei mai nefericiţi angajaţi din lume: românii...

Autor: Corina Mirea

10.09.2014, 17:55 461

Angajaţii români au anul acesta doar nouă zile libere de la stat care cad în timpul săptămânii, ceea ce plasează România pe ultimele locuri din lume la acest capitol, potrivit unui studiu realizat de firma cu activităţi în domeniul resurselor umane Mercer Marsh Benefits. Astfel, românii sunt la fel de muncitori ca germanii, elveţienii, sârbii, britanicii, olandezii sau ungurii, însă au de două ori mai puţine zile libere legale decât salariaţii din India şi Columbia.

La nivelul Europei, cei mai „răsfăţaţi” angajaţi sunt cei din Finlanda, cu 15 zile legale libere, dar şi cei din Grecia şi Spania, care beneficiază de câte 14 zile de concediu legale care cad în timpul unei săptămâni de lucru.

"Numărul zilelor de vacanţă publice nu este rigid, astfel încât datele se schimbă de la  an la an; unele ţări au adesea zile libere pentru evenimente culturale sau religioase specifice, în timp ce altele lasă decizia finală guvernelor locale. Aceste date evidenţiază complexitatea  pe care o presupune, doar această mică zonă de beneficii, gestionarea unei forţe de muncă mobilă la nivel global. Pentru ca managerii HR să ia cele mai eficiente decizii în numele companiei şi al expatriaţilor săi, evaluarea corectă şi la timp a practicilor din domeniu este vitală", spune Ellyn Karetnick, lider global mobility practice în cadrul Mercer din Marea Britanie.

Şi în România numărul zilelor libere prin lege diferă aproape în fiecare an, întrucât, pentru a lega anumite sărbători de altele sau de zilele de weekend, guvernul declară adesea zile libere în plus faţă de cele stabilite în Codul Muncii. Spre exemplu, anul acesta, numai şase din cele 12 zile libere ale românilor erau în timpul săptămânii, astfel că statul le-a mai făcut cadou încă trei zile libere, angajaţii ajung să aibă patru weekenduri prelungite.

Zilele adăugate de guvern la calendarul sărbătorilor legale din 2013 au fost recuperate fie în două sâmbete, fie prin prelungirea programului de lucru şi s-au putut aplica şi pentru angajaţii din sectorul privat numai dacă acest lucru a fost stabilit de patronate. În cazul în care specificul activităţii unei companii împiedică însă angajatorul să ofere zile libere salariţilor în perioada sărbătorilor stabilite prin lege, acesta trebuie să le acorde angajaţilor o perioadă de timp liber corespunzătoare în următoarele 30 de zile sau un spor de minim 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, potrivit prevederilor din Codul Muncii.

Până la finalul anului angajaţii români mai au dreptul legal la patru zile libere, dintre care una (Ziua Sfântului Apostol Andrei, care este pe 30 noiembrie) va fi în weekend, restul fiind 1 decembrie (luni) şi prima şi a doua zi de Crăciun (joi şi vineri).

Studiul realizat de Mercer oferă date despre practicile de beneficii obligatorii şi facultative, reglementările legale şi condiţiile de angajare din peste 64 de ţări. Acesta în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO