Profesii

Raiffeisen Bank a acordat un portofoliu total de credite de 366 milioane euro pentru finanţarea a 3.500 de IMM-uri în ultimii opt ani

Raiffeisen Bank a acordat un portofoliu total de credite...

Autor: Dragoş Dinu

27.03.2018, 17:22 321

Raiffeisen Bank a acordat IMM-urilor un portofoliu total de credite în valoare de 366 milioane de euro, din 2010, anul în care banca a început colaborarea în cadrul iniţiativelor JEREMIE, prin care s-a sprijinit accesul la finanţare a peste 3.500 de companii, pe baza instrumentelor puse la dispoziţie prin programele Fondului European de Investiţii, potrivit unui comunicat transmis de bancă.

Raiffeisen Bank şi Fondul European de Investitii (FEI) au lărgit colaborarea lor în 2017 prin două noi Acorduri de garantare, în valoare de totată de peste jumătate de miliard de euro. Cele două programe menţionate sunt Programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor (COSME), în valoare de 180 de milioane de euro şi Programul UE pentru dezvoltarea şi consolidarea activităţii IMM-urilor (SMEi), în valoare de 340 de milioane de euro.

Potrivit băncii, în cadrul noilor programe lansate în 2017, Fondul European de Investiţii acorda garanţii de portofoliu în favoarea băncii de 50% pentru COSME, respectiv 60% pentru Iniţiativa IMM. La nivelul firmelor împrumutate, înseamnă garanţii de 50%, respectiv 60%  din valoarea fiecărui credit acordat de Raiffeisen Bank unei companii IMM.

Banca precizează că finanţarea celor două programe se realizează atât prin facilităţi pentru capital de lucru revolving multi-anuale şi revolving cu grafic de rambursare, cât şi prin credite de investiţii pe o perioadă de maximum 10 ani.

„Există o preocupare la nivelul băncii noastre pentru dezvoltarea şi consolidarea segmentului IMM-urilor pe piaţa româneasca. Aceaste soluţii de finanţare dau băncii posibilitatea să ofere credite şi companiilor care nu s-ar fi calificat la o finanţare clasică, din cauza lipsei de garanţii. Astfel, la sfarsitul lunii februarie 2018, după 8 luni de la implementare, cele doua programe COSME şi SMEi au generat un portofoliu cumulat de credite Raiffeisen Bank de aproxinativ 200 milioane euro (echivalent).” a declarat Alin Neacsu, Director Direcţia Credite pentru Corporaţii la Raiffeisen Bank.

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se deruleaza în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel putin 60% din program va fi dedicat facililitarii accesului la finantare pentru IMM-urile din Europa, prin doua instrumente financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO