Profesii

Retrospectivă 2022. Piaţa muncii. Lupta pentru talente şi inflaţia au fost cele mai importante subiecte de pe masa angajatorilor

Retrospectivă 2022. Piaţa muncii. Lupta pentru talente...

Autor: Ramona Cornea

02.01.2023, 07:00 1087

Anul 2022 a fost unul intens pentru piaţa muncii din România. Inflaţia, războiul de la graniţă şi necunoscutele legate de pandemia de COVID-19 au pus presiune atât pe angajaţi, cât şi pentru angajatori.

Recrutarea a fost un punct important pe agenda tuturor companiilor din România. Numărul angajaţilor din economia locală a ajuns la 5,08 milioane de persoane în luna octombrie a acestui an, cel mai mare număr de angajaţi din ultimii 23 de ani. Lupta pentru talente a fost mai acerbă anul acesta decât înainte de pandemie, având în vedere că acum modul de lucru remote permite com­pa­niilor străine să aibă acces la bazinul de candidaţi din România.

La nivel de salarii, angajatorii s-au străduit să ţină pasul cu inflaţia anul acesta. Per total, salariul mediu net pe economie a ajuns la peste 4.000 de lei net în luna octombrie 2022, ultima lună pentru care există date la Institutul Naţional de Statistică, în creştere cu circa 13% faţă de aceeaşi lună din anul 2021. Cu toate acestea, creşterea de la an la an a salariului mediu net pe economie a fost încă o dată înghiţită de rata anuală a inflaţiei, care a ajuns la 15,8% în luna octombrie, iar în noiembrie a crescut la 16,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO