România, ruptă în bucăţi. Harta celor mai mici salarii: în Suceava unu din doi salariaţi primeşte salariul minim pe economie, urmează Maramureş şi Vrancea. La polul opus, în Braşov numai 25% din angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Judeţele care au atras investiţii străine au reuşit să aibă salarii mai mari

23 mai 2018 Autor: Adelina Mihai

Mai mult de o treime dintre angajaţii din România – adică peste 1,8 milioane de persoane – câştigă salariul minim pe economie de 1.162 de lei net pe lună, arată datele prelucrate de ZF pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii.

Distribuţia investiţiilor străine din ultimii ani a adâncit decalajele de salarii dintre judeţe, astfel că în Suceava jumătate dintre salariaţi primesc salariul minim pe economie, în timp ce în Braşov doar unu din patru angajaţi are salariul minim pe contractul de muncă.

„Personal, nu cred că există salariul minim pe economie în condiţiile pieţei muncii actuale, pentru că dacă ne uităm la cerere şi la ofertă, observăm că este o piaţă a candidatului. Majoritatea angajatorilor oferă un sistem de bonusare care compensează veniturile nete de care au nevoie angajaţii pentru a avea o viaţă decentă, fie că le oferă bonusuri de productivitate, de prezenţă sau care poartă altă denumire“, a spus Florin Godean, country manager al firmei de recrutare şi de închiriere de forţă de muncă în regim temporar Adecco România. 

În prezent, salariul minim net este de 1.162 de lei pe lună, în creştere cu 97 de lei faţă de anul 2017.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.05.2018

 
Cuvinte cheie:
salarii
, Suceava
, salariati
, salariul minim pe economie
, judete
, angajati
, investitii straine
, munca
, salariu minim
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide