Profesii

Cine este Rudy Giuliani, personajul săptămânii trecute prin celebra scrisoare adresată peşedintelui Iohannis. Este cel mai cunoscut primar al New York-ului, care a reuşit să învingă „clanurile” mafiote, a fost numit „Personalitatea Anului” şi a primit titlul de „Cavaler” din partea reginei Marii Britanii

Cine este Rudy Giuliani, personajul săptămânii trecute...

Autor: Alex Ciutacu

02.09.2018, 16:27 869

Avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a devenit personajul săptămânii trecute în România după ce a trimis o scrisoare către Klaus Iohannis, şefii celor două Camere ale Parlamentului şi Viorica Dăncilă, în care contestă abuzurile din justiţie şi cere o analiză a protocoalelor secrete.

Subiectul a devenit cu atât mai controversat odată ce Rudolph Giuliani, 74 ani, a recunoscut că a primit un onorariu pentru a transmite scrisoarea autorităţilor române, potrivit publicaţiei Politico.eu.

 Publicaţia scrie că avocatul preşedintelui american Donald Trump a fost plătit de o firmă globală de consultanţă când a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare preşedintelui Iohannis prin care cerea verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunile asupra judecătorilor.

Cu toate acestea, Giuliani este recunoscut în lume şi mai ales în Statele Unite pentru „curăţenia” pe care a făcut-o în oraşul New York într-o perioadă în care străzile aveau nevoie de o mână de fier.

Giuliani s-a născut în Brooklyn, New York în 1944, a studiat Dreptul la Universitatea din New York, iar de-a lungul carierei sale a servit drept avocat pentru nume mari atât din politica americană cât şi din mediul de afaceri, având o serie colaborări şi cu Departamentul de Justiţie, potrivit platformei Biography.

După studii Giuliani s-a alăturat Biroului Procurorului-şef din SUA de unde a plecat în 1977 pentru a petrece patru ani alături de firma de avocatură Patterson, Belknap, Webb and Tyler din New York. S-a întors în Washington în 1991 pentru a lucra cu procurorul-şef din timpul administraţiei lui Ronald Reagen, având a treia poziţie din Departamentul de Justiţie.

Doi ani mai târziu, în 1983, Giuliani a fost numit procuror pentru Districtul de Sud al New York-ului şi a început o luptă aprigă cu drogurile, violenţa şi crima organizată de pe străzile New York-ului.

În cei şase ani petrecuţi în poziţia de procuror al Districtului de Sud, Giuliani a obţinut 4.152 de condamnări, devenind cel mai eficient procuror din istoria Americii.

În 1989 a avut prima încercare de a devein primar în New York-ului din partea Republicanilor însă a pierdut cursa în faţa democratului David Dinkins – care a ajuns primul primar afroamerican al oraşului. Patru ani mai târziu Rudy Giuliani a intrat iar în cursă, în contextul în care New York-ul era divizat de o rată a criminalităţii ajunsă la nivel record, de o epidemie a cocaine pe străzi – astfel, experienţa şi palmaresul de procuror au oferit new-yorkezilor ceea ce aveau nevoie, iar Giuliani a devenit al 107-lea primar al New York-ului în 1994.

Giuliani îşi compare acţiunile de atunci cu deciziile lui Winston Churchill pentru Londra în timpul „furtunii” din 1940. Astfel, în primii doi ani de mandate, politicile sale publice au redus criminalitatea cu o treime, iar rata de omoruri a scăzut la jumătate. Poliţiştii au folosit armele cu 40% mai puţin, iar incidentele de violenţă în închisorile oraşului – care reprezentau o problemă urgentă şi răspândită – au scăzut cu 95% până la finalul primului său mandate.

Acesta a mai câştigat un mandat de primar şi chiar şi-a încercat norocul pentru Senatul American în 2000, însă s-a retras din cursă când a fost diagnosticat cu cancer de prostate.

În 2001, revista Time l-a numit pe Giuliani „Personalitatea Anului”, iar regina Elizabeta a II-a i-a oferit titlul de cavaler pentru modul în care a gestionat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

În 2002, Giuliani şi-a deschis firma de consultanţă Giuliani Partners, a cumpărat şi a apoi a vândut o bancă de investiţii, Giuliani Capital Advisors, şi s-a alăturat unei firme texane în timp ce şi-a rebranduit firma de avocatură în Bracewell & Giuliani. A fost considerat potenţialul candidat al republicanilor pentru cursa prezidenţială în 2008, însă a făcut un pas în spate şi l-a susţinut pe Jon McCain.

În aprilie 2018, Giuliani a devenit unul dintre avocaţii personali ai preşedintelui Donald Trump.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO