Profesii

Situaţie fără precedent. Soluţia la criza majoră de personal din România: Importul de specialişti din străinătate, automatizarea şi externalizarea. „România traversează o adevărată iarnă demografică”

Situaţie fără precedent. Soluţia la criza majoră de...

Autor: Departamentul Economic

26.09.2018, 11:06 920

„România traversează o adevărată iarnă demografică şi sunt date care ne arată că pe fondul migraţiei şi din cauze naturale am ajuns să pierdem anual 300.000 de oameni. Companiile au la dispoziţie doar câteva modalităţi, prin care pot contracara lipsa de personal care se tot adânceşte, iar importul de muncitori străini este, în cele mai multe dintre situaţii, una dintre soluţiile viabile”, spune Marian Hanganu, director de vânzări al Romanian Software, furnizor de servicii HR, la Conferinţa Operational HR 2018.

„În primul rând, importul de personal a ajuns să fie o opţiune tot mai des luată în calcul de angajatori, pe fondul crizei din piaţa muncii. Conform statisticilor de anul acesta, ţării noastre îi lipsesc peste un milion de oameni care ar trebui să acopere diverse posturi”, a adăugat Hanganu, care spune că firma sa a semnat recent un contract de leasing de personal cu scopul de a importa muncitori vietnamezi pentru un client din agribusiness.

Pe lângă importul de specialişti şi automatizare, externalizarea anumitor activităţi şi robotizarea sunt alte variante care pot fi aplicate pentru a contracara efectele crizei de personal cu care se confruntă tot mai mulţi angajatori din România.

Guvernul a aprobat, în luna august suplimentarea cu 8.000 de persoane a contingentului pe tipuri de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi), conform Ministerului Muncii. Hotărârea de suplimentare a fost luată după ce autorităţile au observat în acest an o creştere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate.

Iniţial, contingentul de muncitori străini stabilit pentru 2018 era de 7.000, din care: 4.000 lucrători permanenţi, 1.200 lucrători detaşaţi, 700 lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii), 500 lucrători înalt calificaţi, 400 muncitori sezonieri, 100 muncitori stagiari şi 100 lucrători transfrontalieri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO