Profesii

Studiu EY România. La ce se uită directorii financiari în 2024: riscul geopolitic, inflaţie lanţurile de aprovizionare

Studiu EY România. La ce se uită directorii financiari...

Autor: Răzvan Botea

01.02.2024, 17:15 63

Bogdan Ion, şeful firmei de consultanţă şi audit EY România, spune că businessurile se uită din ce în ce mai mult la riscul geopolitic. Pentru unele companii, acest risc a trecut în prim plan, pe lângă inflaţie, preţuri la energie sau ruperea lanţurilor de aprovizionare. În continuare, 2024 rămâne plin de incertitudini.

Funcţia financiară evoluează în mediul de afaceri din prezent şi trebuie să devină mai implicată în strategia şi analiza datelor, mai conectată cu întreaga organizaţie şi să adopte o strategie de resurse umane care include atât diversitatea competenţelor, cât şi schimbarea culturală, sunt concluziile celei mai recente ediţii a studiului EY CFO Imperative: How bold mindsets lead transformation, lansat pe 1 februarie 2024.

„Pentru o strategie organizaţională eficientă, devine esenţială centralizarea datelor financiare, tehnice şi de sustenabilitate într-un sistem performant. Studiul nostru indică faptul că directorii financiari din România sunt deja implicaţi activ în implementarea acestor sisteme în companiile lor. Colaborarea strânsă cu departamentele comercial, sustenabilitate şi juridic, sub coordonarea directorului financiar, are scopul consolidării procesului de decizie, demonstrând integrarea sustenabilităţii în strategia de afaceri”, spune Bogdan Ion, country managing partner EY Romania & Moldova şi Chief Operating Officer al EY în regiunea Europei Centrale şi de Sud-est şi a Asiei Centrale (CESA).

Potrivit concluziilor studiului, directorii financiari din România evoluează în linie cu tranziţia globală către practici în afaceri mai durabile.

„Studiul CFO Imperative oferă o multitudine de informaţii despre strategii şi tendinţe de impact în momentul de faţă în cazul directorilor financiari din România. În esenţă, studiul confirmă ideea că rolul vital al directorilor financiari merge dincolo de contabilitate şi de managementul costurilor. Aceştia sunt nişte adevăraţi pionieri care îşi conduc organizaţiile spre un viitor dominat de inovaţie, cu creştere şi responsabilitate durabilă. Ei înţeleg că integrarea factorilor de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG) în practicile financiare poate îmbunătăţi performanţa pe termen lung companiei”, a spus Guillaume Macczak, lider Consultanţă Financiară în cadrul EY România.

Tehnologia şi inovarea digitală reprezintă principala prioritate pentru directorii financiari din România, cu o susţinere de aproximativ 82%, substanţial mai mare decât procentajul de 43% la nivel global. Acest lucru evidenţiază un accent mai puternic pe adoptarea tehnologiei şi a transformării digitale.

Aproximativ 52% dintre directorii financiari din România participanţi la studiu menţionează competenţele şi cultura ca fiind importante, mai mult decât dublu faţă de procentajul global de 20%. Acest lucru indică o importanţă mai mare acordată în România resurselor umane şi culturii organizaţionale în stimularea transformării pe termen lung.

 

Interesant este faptul că, deşi programele ESG sun considerate o prioritate mai puţin stringentă de directorii financiari din România (32%), acest aspect este în concordanţă cu gradul de prioritate înregistrat la nivel global (43%). Aceasta sugerează un potenţial de creştere a importanţei acordate sustenabilităţii în România, comparativ cu scena globală. La nivel mondial, 51% dintre directorii financiari se declară în totalitate de acord să acorde prioritate investiţiilor pe termen lung în programe ESG ca parte a strategiei companiei lor, comparativ cu un procentaj ceva mai mic, de 34%, în cazul României. Acest lucru sugerează un acord mai puternic la nivel global cu privire la necesitatea de a prioritiza obiectivele ESG pe termen lung, atunci când se doresc schimbări majore în organizaţie.

 

Diferenţele dintre directorii financiari din România şi omologii lor la nivel global sunt şi mai pronunţate în ceea ce priveşte stringenţa tot mai mare de a eficientiza costurile şi de a îndeplini obiectivele de profitabilitate pe termen scurt, 44% dintre directorii financiari la nivel global fiind ferm de acord, mult mai mult decât procentul de 12% dintre directorii financiari din România. Acest lucru indică un consens mai puternic la nivel global cu privire la gestionarea costurilor şi accentul pus pe profiturile pe termen scurt, concomitent cu efectuarea unor schimbări importante.

 
 

Studiul identifică trei calităţi evidenţiate în mod special de către directorii financiari ca fiind esenţiale pentru un proces decizional progresiv în peisajul financiar aflat în continuă evoluţie: 

•            A fi „abil”: elaborarea de strategii robuste de date şi construirea unei capacităţi eficace de analiză a datelor, care să valorifice inteligenţa artificială, calitate indicată de un procent semnificativ de 88% dintre respondenţi. Acest fapt semnalează importanţa tot mai mare a procesului decizional bazat pe date şi modul în care acesta este considerat un element esenţial al evoluţiei rolului funcţiei financiare.

•            A fi „conectat”: cuprinde dezvoltarea unui model financiar de generaţie următoare, care să promoveze colaborarea între funcţii şi reactivitate agilă, considerate absolut esenţiale de un procent substanţial de 92% dintre participanţi. Acest aspect sugerează un consens puternic cu privire la modificarea paradigmei departamentului financiar, de la o funcţie în mod tradiţional izolată, la o poziţie mai integrată şi mai conectată, care să îi permită să se adapteze rapid la schimbări radicale.

•            Abordare „bazată pe competenţe”: schimbarea radicală a seturilor de abilităţi din cadrul funcţiei financiare şi încurajarea unei culturi a inovaţiei şi a comportamentelor bazate pe valori, considerate de o importanţă critică de 68% dintre respondenţi.

 

Studiul EY CFO Imperative a relevat că priorităţile în materie de transformare pentru următorii trei ani pun accent pe creşterea productivităţii şi dobândirea de informaţii comerciale aprofundate.

 

•            Pentru 75% dintre directorii financiari din România, transformarea tehnologică este cea mai importantă prioritate. Aceasta indică o înclinaţie puternică către transformarea digitală, valorificând tehnologiile emergente pentru a moderniza procesele, a automatiza sarcinile, a spori productivitatea şi a dobândi informaţii utile.

•            Pentru 62% dintre respondenţi, analiza avansată a datelor este menţionată ca prioritate principală. În contextul în care directorii financiari din România favorizează utilizarea instrumentelor financiare pentru a obţine informaţii comerciale, aceştia valorifică tot mai mult puterea analizei datelor. Datorită abilităţii sale de a oferi capacităţi predictive, de a identifica tendinţele şi de a asigura decidenţilor informaţii în timp real, analiza datelor joacă un rol esenţial în luarea deciziilor strategice informate.

•            38% dintre respondenţi subliniază importanţa tot mai mare a necesităţii de a reuşi să-şi gestioneze cu succes activitatea în cadrul de reglementare complex şi a administrării eficace a riscurilor pentru creşterea susţinută şi sănătatea organizaţiei. Este demn de remarcat faptul că aceste funcţii, asociate în mod tradiţional cu rolul directorului financiar în contabilitate şi fiscalitate, există în primul rând pentru a proteja valoarea companiei, mai degrabă decât pentru a susţine creşterea acesteia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO