Profesii

Topul companiilor care au făcut cele mai multe angajări în 2011: Delphi, Mega Image şi RCS&RDS au recrutat cel mai mult anul trecut

Topul companiilor care au făcut cele mai multe angajări în 2011: Delphi, Mega Image şi RCS&RDS au recrutat cel mai mult anul trecut

Autor: Adelina Mihai

07.07.2012, 12:36 1741

Producătorul de componente auto Delphi, lanţul de supermarketuri Mega Image şi operatorul telecom RCS&RDS au făcut împreună aproape 7.000 de noi angajări în 2011, aceştia fiind cei mai dinamici angajatori anul trecut, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului.

Industria auto şi retailul alimentar au fost domeniile în care companiile au făcut cele mai multe noi angajări pe parcursul anului trecut, în timp ce băncile, transportatorii sau combinatele siderurgice au concediat sute de persoane şi în 2011.

Cel mai dinamic angajator a fost anul trecut gigantul auto Delphi, care şi-a mărit numărul de angajaţi cu peste 4.500 de persoane numai în cele două entităţi, Delphi Packard şi Delphi Diesel Systems. Delphi are în România peste 12.000 de angajaţi în patru fabrici, în Sânnicolau Mare, Ineu şi Moldova Nouă (unde produce sisteme de distribuţie electrică şi electronică), în timp ce în noua fabrică din Miroslava (Iaşi) produce componente pentru sisteme de injecţie diesel de înaltă precizie.

"România oferă un pool foarte mare de angajaţi bine calificaţi, care se adaptează foarte bine la standardele industriei auto dacă beneficiază de un training adecvat. Ca şi în alte ţări, şi în România oferim angajaţilor posibilitatea de dezvoltare a carierei, traininguri interne şi externe şi am încheiat parteneriate cu şcolile locale pentru a ne finaliza planurile de investiţii şi de extindere a capacităţilor de producţie", a spus Agnieszka Przymusinska, PR manager pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul Delphi.

Anul trecut compania a angajat numai la Miroslava (Iaşi) un număr de 2.000 de persoane care să lucreze pentru fabrica Delphi Automotive, dedicată domeniului diesel, care produce componente pentru sisteme de injecţie diesel de înaltă precizie, în principal modele de pompe şi injectoare pentru sistemele common rail pentru clienţi din întreaga lume. Investiţia companiei s-a ridicat la peste 155 de milioane de euro în proiecte de producţie în cadrul fabricii. Compania continuă şi anul acesta recrutările.

"Fabrica Delphi Diesel Systems din Iaşi recrutează în prezent ingineri pentru zonele de producţie, mecanică, electrică, design şi calitate, inclusiv din rândul tinerilor absolvenţi. Celelalte fabrici ale companiei din Sânnicolau Mare, Ineu şi Moldova Nouă caută de asemenea ingineri calificaţi. În cazul recrutării de ingineri, candidaţii trebuie să fie absolvenţi de facultate, să aibă cunoştinţe tehnice şi să cunoască limba engleză la nivel conversaţional", a mai spus Agnieszka Przymusinska, fără a preciza câte noi recrutări va face compania anul acesta în România.

Un inginer din industria auto câştigă un salariu de până la 1.000 de euro net, în timp ce un tehnician are un salariu care începe de la 320 de euro net pe lună, potrivit datelor furnizate de firmele de recrutare.

Alte companii producătoare de componente auto care au făcut câteva sute de angajări anul trecut sunt Hella, Sews, John­son Controls sau TRW Automotive Safety Systems.

"40% din cifra de afaceri a companiei noastre a fost reprezentată de volumele de recrutare generate de industria auto, însă nu cred că anul acesta s-au făcut la fel de multe recrutări în acest domeniu, cel puţin nu în primele două trimestre ale anului. În a doua parte a anului se vor face probabil mai multe angajări în domeniul auto", a spus Florin Godean, country manager al firmei de recrutare şi muncă temporară Adecco România, cu afaceri de 36,7 milioane de euro în 2011.

De altfel, datele firmei de recrutare Manpower arată că angajatorii din sectorul industria prelucrătoare, în special din domeniul auto, raportează perspective puternice de angajare pentru trimestrul următor.

"Faţă de T2 din 2012, se preconizează o creştere majoră în T3, iar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, planurile de angajare se menţin neschimbate. Deşi recesiunea şi-a făcut din nou apariţia în Europa, în ţări precum Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Grecia, fiind afectate de scăderi bruşte în sectoare precum servicii financiare, extracţie de petrol şi gaze, con­strucţii, încă există oportunităţi de angajare. Acestea se manifestă în special pentru personalul care posedă competenţele ce pot răspunde cerinţelor pieţei, mai ales în zona de producţie şi comerţ (hipermarketuri)", a spus Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator în cadrul ManpowerGroup, care a avut afaceri de 26,5 milioane de euro în 2011.

Un alt angajator care şi-a crescut masiv numărul de angajaţi este operatorul telecom RCS&RDS, care a făcut peste 1.000 de noi angajări în 2011, pe fondul extinderii pe zona de televiziune şi al creşterii forţei de muncă în vânzări. De altfel, compania a avut anul trecut şi cea mai mare creştere a cifrei de afaceri de pe piaţa operatorilor telecom, de 14,5% faţă de 2010, încheind anul cu o cifră de afaceri de 478,7 milioane de euro.

De asemenea, cel mai mare lanţ de supermarketuri locale, Mega Image, şi-a crescut numărul de angajaţi cu aproape 1.300 de angajaţi, după ce a deschis 33 de noi magazine în 2011, compania continuând noile extinderi şi anul acesta. Şi Cora, care a deschis trei hipermarketuri anul trecut, şi-a majorat efectivul de personal cu încă 520 de salariaţi anul trecut.

"În domeniul auto şi în retail am făcut cele mai multe angajări anul trecut, iar un alt domeniu a fost cel de call center. Am angajat pentru industria auto de la muncitori de linie până la manageri operaţionali. În unele zone, cum e Craiova, unde sunt mulţi investitori, este mai greu de recrutat ingineri calificaţi, de exemplu", a spus Cristina Săvuică, directorul general al firmei de recrutare Lugera & Makler, cu afaceri de 40,8 milioane de euro în 2011.

O surpriză a fost anul trecut şi extinderea masivă a retailerului de bricolaj Dedeman, controlat de fraţii Pavăl din Bacău, care au făcut aproape 900 de angajări, pe o piaţă aflată în suferinţă din cauza declinului provenit de pe piaţa construcţiilor de locuinţe.

Dedeman a investit 60 de milioane de euro anul trecut în deschiderea a 5 magazine (în Tulcea, Alba Iulia, Baia Mare, Turnu-Severin şi Cluj) şi vor continua expansiunea şi anul acesta tot cu cinci-şase magazine noi (au deschis deja două în Constanţa şi în Râmnicu Vâlcea).

Cele mai mari 300 de companii din România, care au împreună 600.000 de salariaţi, au făcut în 2011 aproape 30.000 de noi angajări şi au concediat 26.000 de oameni, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Cele mai multe concedieri au fost făcute de Petrom (-3.100 de angajaţi) şi de Poşta Română (-2.600 de angajaţi).

Vedeţi topul companiilor care au făcut cele mai multe angajări în 2011 pewww.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO