Romatsa (controlul şi dirijarea traficului aerian), Nuclearelectrica (producţia de energie electrică), ING Bank (bancar), IBM (IT) şi Oracle (IT) sunt companiile care îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii, arată o analiză a ZF pe baza datelor din bilanţurile financiare ale companiilor cu cea mai mare masă salarială din 2015.
Demersul ZF, care a calculat salariile medii din companiile care au cele mai mari bugete de salarii din România, scoate la iveală unul dintre cele mai bine păzite secrete de către companii. În ce industrii activează companiile care îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii şi ce companii îşi plătesc mai bine angajaţii decât concurenţa, dar şi banii pe care îi lasă marile companii în economie sunt doar câteva dintre informaţiile dezvăluite de acest top. De exemplu, fiecare zi de salariu la OMV Petrom aduce 80 de milioane de lei în economie.
Cel mai bine plătiţi angajaţi din economie lucrează cu precădere în domeniul serviciilor, unde există salariaţi cu studii superioare şi cu o productivitate mai mare.
„Istoric, industria bancară oferă salarii mai mari decât media naţională pentru că, în primul rând, nivelul de pregătire al angajaţilor noştri este mai mare. Nu angajăm oameni fără studii superioare “, a spus Andreea Voinea, directorul executiv al BCR, bancă în care cei peste 6.000 de salariaţi au câştigat câte un venit mediu lunar de aproape 5.400 de lei net în 2015.
Patru bănci (ING Bank, BCR, Banca Transilvania şi UniCredit Bank) şi trei companii cu activităţi în IT (IBM, Oracle şi Ericsson Telecommunications) se află în top 10 angajatori care oferă cele mai mari salarii medii.
Primii zece angajatori cu cele mai mari salarii medii oferă angajaţilor salarii cu valori cuprinse între 3 şi aproape 10 salarii medii nete la nivelul întregii economii. Dacă în cazul Romatsa salariul mediu de 17.661 de lei este de 9,6 ori mai mare decât salariul mediu pe economie din 2015 (de circa 1.850 de lei net), în cadrul Nuclearelectrica este de 3,9 ori mai mare (ajungând la 7.211 lei net lunar), iar în cadrul ING Bank este de 3,8 ori mai mare (7.137 lei net) faţă de media naţională.