Profesii

Veşti bune pentru părinţi: Durata concediului parental s-ar putea dubla

Veşti bune pentru părinţi: Durata concediului parental...

Autor: Alexandru Nanu

09.04.2021, 09:31 40850

La sfârşitul lunii martie a fost depusă la Senat o propunere legislativă privind dublarea concediului de paternitate care va duce la creşterea acestuia cu cinci zile de la cinci zile, cât este în prezent, până la 10 zile cât va ajunge dacă această propunere legislativă va intra în vigoare.

Propunerea legislativă numărul B112/202 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind concediul paternal nr.210/1999 a fost depusă la Senat în data de 30 martie 2021.

Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut şi de a facilita concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinţi.

Astfel, după intrarea în vigoare a prezentei propuneri legislative, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 10 zile lucrătoare.

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

De asemenea, din lege va fi eliminată şi prevederea care stipula că de durata maximă a concediului de paternitate de 15 zile se poate beneficia pentru o singură dată.

În condiţiile proiectului amintit, se va elimina aşadar din lege limitarea conform căreia de durata maximă a concediului de paternitate de 15 zile se poate beneficia doar o singură dată.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO