Profesii

Viaţă de manager: Este bine să îţi angajezi rudele sau prietenii în companie?

Este bine să îţi angajezi rudele sau prietenii în companie?

Autor: Adelina Mihai

07.10.2012, 01:21 4641

"Toată lumea e prietenă - până la bani" - aceasta este concluzia la care a ajuns un tânăr antreprenor care a început o afacere profitabilă, dar care, spune el, ar fi fost şi mai profitabilă dacă nu şi-ar fi angajat rudele sau prietenii.

Este mult mai greu pentru un manager să îşi câştige respectul în faţa cunoştinţelor decât în faţa unor angajaţi pe care nu îi cunoştea, spun specialiştii.

"Am avut rude şi prieteni angajaţi la firmă, dar a fost cea mai proastă alegere pe care am făcut-o vreodată. Se credeau privilegiaţi faţă de ceilalţi angajaţi, aveau tot felul de pretenţii, nu reuşeam sub nicio formă să le câştig respectul. Nici n-a fost nevoie să-i concediez, am avut încredere în ei şi m-au furat, iar în momentul în care mi-am dat seama au plecat singuri", spune Mihai, 29 de ani, acţionar în cadrul unei companii din domeniul IT&C care are în prezent 60 de angajaţi.

Situaţia poate fi totuşi diferită, dacă prietenii sau fraţii încep o afacere împreună. Poate cel mai relevant exemplu în acest sens este povestea afacerii FAN Courier, cea mai mare companie de curierat cu capital autohton, care a ajuns anul trecut la afaceri de peste 50 de milioane de euro.

Compania a fost fondată de doi fraţi, Adrian şi Neculai Mihai şi un prieten de-al lor din copilărie, Felix Pătrăşcanu.

Ei spun că relaţia de rudenie şi prietenie i-a adus în acest business, iar acum fiecare se ocupă de câte o divizie diferită: vânzări, finanţe şi contabilitate şi partea tehnică.

Deşi în majoritatea cazurilor lucrul alături de prieteni sau rude este văzut drept o experienţă nefericită, în multinaţionale chiar există o practică de încurajare a angajărilor pe baza recomandărilor interne. O firmă de consultanţă şi audit de pe piaţa locală oferă 1.000 de euro angajaţilor care recomandă un avocat bun, care ulterior este angajat în companie. Nu de puţine ori s-a întâmplat însă ca recomandările să fie făcute de către prietenii sau rudele avocaţilor respectivi.

V-aţi angajat vreodată rudele sau prietenii în compania pe care o conduceţi? Aveţi parteneri de afaceri care vă sunt rude sau prieteni? Ce aţi învăţat de pe urma acestor experienţe?

Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO