Profesii

ZF vă prezintă cine conduce România. Cine conduce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar: un consiliu, un preşedinte al consiliului şi un secretar general

Rubrica „ZF vă prezintă cine conduce România” vine să arate cine sunt şefii din ministere, autorităţi şi din inspectoratele care conduc România.

ZF vă prezintă cine conduce România. Cine conduce...

Autor: Ramona Cornea

24.01.2024, 17:40 175

Consiliul ARACIP este alcătuit din 15 membri, reprezentanţi ai ARACIP, ai Ministerului Educaţiei, MAI, MApN şi ai ONG-urilor ♦  În componenţa consiliului care conduce organizaţia este o singură ONG, respectiv Asociaţia Şcolilor Particulare  Mariana Dogaru a fost aleasă preşedinte al consiliului ARACIP în martie 2022. Ea şi-a început cariera pe poziţia de învăţător la o şcoală din Craiova.

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuni­ver­sitar, instituţia care evaluează calitatea educaţiei din şcolile româneşti, are la conducere un consiliu, un preşedinte al consiliului şi un secretar general.

 ARACIP a fost înfiinţată în 2005, în vremea lui Mircea Miclea, ministrul educaţiei de atunci. Instituţia are două funcţii principale: acreditează şcolile şi grădiniţele (verifică dacă cerinţele pentru educaţia elevilor sunt îndeplinite) şi evaluează calitatea actului educaţional.

Mariana Dogaru a fost aleasă preşedinte al consiliului ARACIP în martie 2022. Tatiana Tutunaru, fosta preşedintă interimară a ARACIP, şi-a dat demisia la finalul lunii februarie 2022. Tutunaru fusese numită în funcţie în ianuarie 2022 şi a fost al patrulea preşedinte al ARACIP în acel an, al treilea preşedinte consecutiv care şi-a dat demisia.

Mariana Dogaru şi-a început cariera pe poziţia de învăţător la o şcoală din Craiova, apoi a ocupat poziţiile de profesor de pedagogie, profesor de limba engleză, iar înainte de a fi aleasă  pe poziţia de preşedinte al consiliului ARACIP a fost lector univ. dr. în disciplinele Ştiinţele educaţiei (cadru didactic asociat) la Universitatea Politehnică Bucureşti, Departamentul de formare pentru cariera didactică şi ştiinţe socioumane.

Consiliul ARACIP este alcătuit din 15 membri, mandatul lor este de patru ani şi poate fi numit pentru maximum două mandate complete. În componenţa consiliului care conduce organizaţia este o singură ONG, Asociaţia Şcolilor Parti­cu­lare. Mandatul membrilor boar­dului ARACIP este de patru ani şi poate fi numit pentru maximum două mandate complete.

Astfel, în afară de preşedintele Mariana Dogaru, consiliul ARACIP este format din: - Simona - Mihaela Cobzariu, expert în cadrul Direcţiei generale pentru asigurarea calităţii, - Cristiana Adriana Roşi, expert în cadrul Direcţiei generale pentru asigurarea calităţii, Adriana Constanţa Forăscu, expert în cadrul Departamentului relaţii internaţionale, Marcela Mateescu, expert în cadrul Direcţiei generale pentru asigurarea calităţii, Olimpia Tănase, expert în cadrul Direcţiei generale pentru asigurarea calităţii, Alexandru Nicoară, expert în cadrul Direcţiei generale pentru asigurarea calităţii, Gabriela Marilena Leţcai, reprezentant al Ministerului Educaţiei, CNRED, Luciana Tristaru, reprezentant al Ministerului Educaţiei, Mihaela Florescu - reprezentant al Ministerului Educaţiei, Nagy Enikö, reprezentant al Ministerului Educaţiei din cadrul Direcţiei pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, Lavinia - Nicoleta Jipa - reprezentant desemnat de Ministerul Afacerilor Interne, Paul Bădicu, reprezentant desemnat de Ministerul Apărării Naţionale, Christian Eneil Comşa - reprezentant al Asociaţiei Şcolilor Particulare şi Lucian - loan Ciolan, reprezentant al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

 

Conducerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar

Mariana Dogaru, preşedintele consiliului 

► În funcţie din martie 2022;

► Doctor în ştiinţele educaţiei, Facultatea de psihologie şi ştiinţele educaţiei, Universitatea din Bucureşti;

► Şi-a început cariera ca învăţător şi profesor la Şcoala gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Craiova;

► Profesor de pedagogie, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei;

► Formator în ARACIP din anul 2008;

► Lector universitar, Universitatea Politehnică Bucureşti.

 

Janina – Elena Vaşcu, secretar general

►În funcţie din 2012;

► Profesor discipline pedagogice, Colegiul Naţional Pedagogic ,,Ştefan Velovan” Craiova, 2017 – 2022;

► Formator naţional, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, 2010 – prezent;

► Inspector şcolar general adjunct, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, 2015 – 2019;

► Şi-a început cariera pe poziţia de învăţător la Liceul Teoretic ,,H. Coandă” din Craiova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO