Proprietăţi

Aderarea a redus riscurile din real estate

19.03.2007, 18:37 16

Intrarea Romaniei in UE a transformat piata imobiliara locala intr-o locatie sigura pentru investitii, cu un randament superior statelor dezvoltate, potrivit investitorilor straini care au participat la targul imobiliar MIPIM care are loc anual la Cannes.
La MIPIM s-a inregistrat anul acesta un numar record de 25.000 de participanti, Romania fiind reprezentata de14 expozanti.
"Intentionam sa deschidem un birou in Romania anul acesta, pentru ca este o piata in continua expansiune. Suntem interesati sa investim in proiecte rezidentiale care sa livreze pe piata circa 3.000-4.000 de locuinte", spune Han P.T.M. Joosten, director market research in cadrul companiei Bouwfunds, divizia de real estate a bancii olandeze Rabo Bank.
In plus, compania de administrare a fondurilor Europe Capital, cu sediul in Londra, a anuntat lansarea unui nou fond de investitii care va aloca peste 600 mil. euro pentru proiecte imobiliare in tarile din Europa de Sud-Est, printre care sa numara si Romania.
"Spre deosebire de editia de anul trecut a targului MIPIM, interesul investitorilor straini a fost mult mai liniar, pentru ca Romania nu mai reprezinta locatia unde investitia in real estate reprezinta o aventura. Riscurile dezvoltarii unui proiect pe piata romaneasca au scazut, in timp ce profitul a ramas in continuare ridicat", afirma Sebastian Gutiu, partener in cadrul firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
"Romania se afla in prezent in competitie cu celelalte tari din regiune, in momentul in care fondurile de investitii specializate in real estate intentioneaza sa se extinda in Europa Centrala si de Est. Insa, din cauza problemelor din sistemul fiscal, precum si a terenurilor care se afla in litigiu, multe din investitii sunt pierdute in favoarea altor tari", spune Victor Kevehazi, senior partner in cadrul companiei de consultanta KPMG.
Romania nu a fost reprezentata de autoritati la targul MIPIM, spre comparatie cu tari precum Cehia, Polonia, Ungaria, Rusia sau chiar Georgia care au promovat proiectele imobiliare impreuna cu sprijinul oficialilor locali. "Am propus reprezentantilor Primariei Sectorului 2 sa participe impreuna cu noi la acest targ, insa au refuzat", a spus Mircea Cleciu, directorul agentiei imobiliare Neocasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO