Proprietăţi

Cum a ajuns Dascalu regele mall-urilor

14.08.2007, 21:15 37

Iulius Group a fost infiintat in 1991, dar Dascalu a iesit in evidenta dupa finalizarea mall-ului de la Iasi, care are o suprafata inchiriabila de 20.112 mp. Ulterior el s-a extins la Timisoara, unde detine un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 34.000 mp si Terra Center Timisoara, cu o suprafata inchiriabila de 8.000 mp.
Insa cum a ajuns Iulian Dascalu cel mai mare dezvoltator de centre comerciale din Romania? Majoritatea fondurilor au fost obtinute de la banci grecesti, precum Emporiki Bank, care a finantat in anul 2000 o parte din investitia de circa 7,6 mil. euro implicata de centrul comercial Iulius Mall din Iasi, primul proiect comercial de tip mall al Iulius. Ulterior, Emporiki Bank a finantat cu inca sase milioane de euro si extinderea din 2005 a centrului comercial din Iasi.
Banca elena a mai acordat un imprumut de 28 mil. euro pentru refinantarea centrelor comerciale Iulius Mall Iasi si inceperea lucrarilor la Iulius Mall Cluj. Legatura cu bancile grecesti a fost intermediata de Mitropolitul Moldovei Daniel, unul dintre sustinatorii omului de afaceri din Iasi, potrivit unor surse de pe piata.
In 2007, Iulius Group a obtinut un credit de 31,5 mil. euro de la banca greceasca Egnatia Bank pentru finantarea primei faze a unui proiect comercial de 100 mil. euro care va fi dezvoltat la Suceava.
Constructia Iulius Mall din Cluj-Napoca, cu o suprafata inchiriabila de 38.000 mp, care va fi deschis la sfarsitul lunii octombrie, a inceput in ianuarie 2006. Acesta va cuprinde si o componenta de birouri de clasa A de circa 7.200 mp, care necesita o investitie de 12 mil. euro.
Valoarea totala a investitiei se ridica la 60 de milioane de euro. Practic, pe piata clujeana, Dascalu a devenit competitorul direct al companiei Polus Transilvania, controlata de omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal CFR Cluj.
Cel mai nou proiect al grupului Iulius este Proiectul Palas din Iasi, care cuprinde o componenta rezidentiala, alaturi de cladiri de birouri si hoteluri, cu o valoare investitionala de 170 mil. euro. Proiectul va fi dezvoltat pe o suprafata de 12 ha, avand o suprafata totala construita de 220.000 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO