Proprietăţi

Stocul total de spatii industriale de calitate se va dubla

17.03.2005, 00:00 15

Suprafata totala de spatii industriale de calitate se va dubla in 2005, stocul total urmand sa ajunga la valoarea de 140.000 mp.


"La sfarsitul anului trecut, in Bucuresti existau doar 75.000 de metri patrati de spatii industriale de calitate. In 2005, ne asteptam la o crestere cu 65.000 de metri patrati a stocului de spatii industriale superioare, 2006 consemnand o crestere si mai accentuata pe acest segment", a declarat Cristian Ustinescu, senior consultant in cadrul departamentului de spatii industriale al companiei imobiliare DTZ Echinox.


Cresterea activitatilor de retail a fost factorul principal care a contribuit la dezvoltarea acestui segment al pietei imobiliare, industria auto si producatorii de piese pentru automobile urmand sa furnizeze cea mai mare parte a cererii in 2005 si in perioada ce va urma.


"Este de asteptat ca piata spatiilor industriale si comerciale sa cunoasca o dezvoltare semnificativa in urmatorii ani, in conditiile in care aceste segmente de-abia au luat startul in anii trecuti. Integrarea in UE este un factor de dinamism, care va influenta semnificativ viteza de crestere a acestor segmente", declara, la sfarsitul anului trecut, Ionut Dumitrescu, managing director la Eurisko.


Nivelul chiriilor se va stabiliza anul in curs, crede Ustinescu, dupa ce in 2004 s-a produs o usoara descrestere a nivelului mediu al chiriilor. Nivelul mediu al chiriei pentru astfel de depozite se situeaza intre 5 si 7 euro/metru patrat/luna, iar pentru structurile mai vechi este de 1,5-3 euro/metru patrat/luna.


Cefin Logistics Park a fost proiectul cel mai important care a fost livrat pe piata anul trecut, prima etapa a constructiei, ce totalizeaza 15.000 de metri patrati fiind inchiriata exclusiv companiei Centrum Logistics. Urmatoarea etapa a proiectului, cu o suprafata totala de 32.000 de metri patrati, va fi livrata pe piata in trimestrul al treilea al anului in curs.


Logistica este un domeniu de activitate cu trasaturi specifice, care necesita imobile de ultima generatie, pe masura ce bunurile si marfurile sunt transferate cu viteze tot mai mari. Aplicatiile electronice specializate si echipamentele specifice sunt necesare pentru a manipula marfurile in depozite, deci investitiile necesare in acest domeniu sunt imense. Companiile de logistica nu isi dezvolta, de obicei, propriile spatii, ci prefera inchirierea pe termen lung a unor spatii construite de alte companii, care permit adaptarea si compartimentarea in functie de necesitatile chiriasilor. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO