Special

Bogdan Ion, şeful EY: Autorităţile ar trebui să convingă străinii care au deja afaceri în România să facă investiţii adiţionale

Bogdan Ion, country managing partner EY România: „Cred că este extrem de important să ne concentrăm pe investiţiile existente. Există o evaluare a riscului a celor care au făcut respectivele investiţii. Iar investitorii actuali pot face investiţii adiţionale.“

Bogdan Ion, country managing partner EY România: „Cred că este extrem de important să ne concentrăm pe investiţiile existente. Există o evaluare a riscului a celor care au făcut respectivele investiţii. Iar investitorii actuali pot face investiţii adiţionale.“

Autor: Claudia Medrega

16.09.2013, 21:11 318

Investiţiile străine ar putea să fie generate în perioada urmatoare de jucătorii nerezidenţi care au deja afaceri în România, astfel că autorităţile ar trebui  să-i convingă pe ei să mai investească, a declarat pentru ZF Bogdan Ion, care face parte şi din consiliul director al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

„Cred că este extrem de important să ne concentrăm pe investiţiile existente. Există o evaluare a riscului a celor care au făcut respectivele investiţii. Iar investitorii actuali pot face investiţii adiţionale.“

Şeful EY (Ernst & Young) a amintit că investiţiile străine directe au scăzut semni­ficativ în ultimii ani pe fondul crizei financiare şi economice mondiale. Pe de altă parte, ele se realizează într-un context regional competitiv, Polonia şi Turcia continuând să atragă investiţii.

În aceste condiţii, consultarea in­vestitorilor străini existenţi şi realizarea de politici şi strategii sectoriale care să faciliteze investiţiile ar fi două dintre soluţiile pentru revitalizarea investiţiilor străine, în viziunea şefului EY.

El consideră că ar trebui încercată revitalizarea investiţiilor străine, inclusiv pe fondul proiectelor de infrastructură necesare, care ne vor ajuta să ajungem încet, dar sigur, la nivelul Uniunii Europene.

 „Cred că ar trebui consultaţi investitorii străini care au deja afaceri în România. Ei cunosc deja mediul de afaceri şi pot fi «avocaţi» foarte buni pentru investiţiile străine. Spun acest lucru pentru că este probabil ca în perioada următoare  investiţiile străine directe, în măsura în care vor fi realizate, să fie determinate într-o mare măsură de către investitorii străini existenţi. Aceştia ar putea să-şi extindă afacerile lor în România. Este şi mai simplu şi mai la îndemână.“

În ceea ce priveşte politicile şi strategiile sectoriale care să faciliteze investiţiile, Bogdan Ion a adus în discuţie exemplele Poloniei şi ţărilor baltice, arătând că o strategie articulată creează premisele investiţiilor.

În Polonia a fost realizată o strategie naţională în domeniul energiei în care s-au stabilit cu claritate proiectele prioritare, precum şi restructurarea entităţilor cheie din domeniul energiei, astfel încât să se poată realiza investiţiile planificate, iar aceste entităţi să poată obţine finanţare ca urmare a restructurării.

Totodată, s-a stabilit rolul statului în susţinerea acestor proiecte prin scheme de garantare, modalităţi de tarifare sau scheme de finanţare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO