Special

EcoNews Pagina verde

EcoNews Pagina verde

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.10.2022, 00:00 42

Fabrica de maşini de spălat rufe Arctic din Ulmi a fost desemnată de  Forumul Economic Mondial (WEF) drept una dintre cele mai sustenabile unităţi de producţie Industry 4.0 din lume. Inaugurată la finalul anului 2019, fabrica de maşini de spălat Arctic din Ulmi este prima şi singura unitate de producţie din România care deţine certificarea LEED Platinum şi foloseşte 100% electricitate verde şi sisteme de energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire.

Kaufland şi producătorul român de microplante şi plante aromatice Ultragreens au deschis prima seră verticală din România, o investiţie de 350.000 de euro, a cărei producţie va fi integral distribuită în magazinele retailerului. Acolo, plantele sunt crescute cu ajutorul razelor UV, fiind folosite becuri LED cu un consum energetic minim, iar sistemul închis de cultivare verticală permite o agricultură sustenabilă, care exclude poluarea cu pesticide şi îngrăşăminte la sol.

10,5% din echipamentele electronice şi electrocasnice de mici dimensiuni sunt păstrate în casele românilor chiar dacă sunt nefolosite sau stricate, potrivit unui studiu Ecotic. În alte ţări europene, procentele sunt mai ridicate: Italia (29%), Olanda (17%), Marea Britanie (14%) şi Slovenia (12%). În cifre exacte cele 10,5% sunt cuantificate în 17.000 de tone. O treime din acestea sunt nefuncţionale şi chiar şi în acest context doar 8% din români au gânduri viitoare de debarasare, iar 42% declară că le vor păstra în continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO