Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională este unul dintre cei cinci piloni principali care influenţează calitatea vieţii românilor

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Echilibrul...

Autor: Ramona Cornea

28.08.2023, 16:30 190

♦ „Atunci când neglijăm viaţa personală, petrecem din ce în ce mai puţin timp cu familia şi nu ne mai rămân resurse pentru activităţile care ne relaxează, toate celelalte aspecte ale vieţii au de suferit. Randamentul scade, frustrările cresc şi astfel ajungem la burnout, depresie, stres cronic, anxietate, comportamente compulsive şi probleme de sănătate adiacente.“

Echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională este unul dintre cei cinci piloni principali care influenţează calitatea vieţii românilor, alături de alimentaţie, sport, somn şi răsfăţ cu moderaţie, după cum reiese din cercetarea de piaţă realizată de Asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză cu ajutorul Reveal Marketing Research.

Anul acesta, doar 50% dintre respondenţi au declarat că sunt mulţumiţi de echilibrul dintre viaţa lor personală şi cea profesională (iar 17% sunt total nemulţumiţi), comparativ cu 58% (respectiv 14% nemulţumiţi) în anul 2021, când a fost realizat primul studiu CIPRA.

„Deşi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală se află pe locul al treilea, după alimentaţie şi odihnă, în topul aspectelor care influenţează calitatea vieţii românilor, îndrăznesc să spun că el poate fi principala cauză pentru cele două. Mănânci haotic şi te odihneşti prea puţin tocmai pentru că te afli sub presiunea jobului. Atunci când neglijăm viaţa personală, petrecem din ce în ce mai puţin timp cu familia şi nu ne mai rămân resurse pentru activităţile care ne relaxează, toate celelalte aspecte ale vieţii au de suferit. Randamentul scade, frustrările cresc şi astfel  ajungem la  burnout, depresie, stres cronic, anxietate, comportamente compulsive şi probleme de sănătate adiacente, la care se adaugă degradarea relaţiilor. Este esenţial să alocăm timp suficient familiei, odihnei, hobby-urilor, mişcării şi, dacă este cazul, să luăm în calcul schimbarea locului de muncă sau reorganizarea totală a programului zilnic, astfel încât să ne menţinem în primul rând echilibrul mintal“, subliniază Matei Stănculescu, psiholog, trainer şi coach ACC, cofondatorul Centrului Eka, expert CIPRA.

Cel mai mare grad de mulţumire al românilor (58%) este legat de modul de petrecere a timpului cu familia, urmat de de interacţiunea cu prietenii (49%), relaţia şi colaborarea cu colegii (46% ) şi de relaţia şi colaborarea cu şeful (42%). La polul opus, cele mai mari nemulţumiri sunt cauzate de trafic (38%), aglomeraţie (38%) şi nivelul de stres (34%).

„Cercetarea de piaţă realizată de CIPRA a pus în evidenţă o scădere vizibilă a echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională pentru români în anul 2023. Circa 37% dintre ei petrec între trei şi cinci ore pe zi cu familia, 16% doar 1-2 ore, iar pentru 3% acest timp nu există deloc. Tendinţa actuală pare a fi  neglijarea a tot ceea ce ţine de timpul liber, redus la minimum în favoarea activităţilor profesionale, care oferă un venit constant şi garanţia de a putea face faţă provocărilor financiare din ce în ce mai mari. Este însă esenţial să se acorde mai multă importanţă factorilor de echilibru personal. Desigur, aportul angajatorilor este esenţial, prin implementarea unei culturi organizaţionale care să protejeze angajatul, dar stabilirea unor priorităţi sănătoase ţine de fiecare dintre noi“, spune Constantin Bratu, preşedintele CIPRA.

Dezvoltarea personală este unul dintre aspectele pe care românii îşi doresc să le îmbunătăţească.  Astfel, conform studiului CIPRA, gradul de satisfacţie cu privire la lucrurile pe care le fac românii pentru dezvoltare personală este de 41% (comparativ cu 44% în anul 2021), iar 36% doresc să investească în activităţi pentru dezvoltarea personală.

Studiul CIPRA a fost realizat de Reveal Marketing Research pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), în luna martie a acestui an şi a vizat un eşantion de la nivel naţional format din 1003 respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 şi 65 ani, din mediul urban sau rural.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO