Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Interviu. Liliana Bica, HR manager, Donalam. Cum se vede genul feminin într-o industrie de oţel. În ciuda prejudecăţilor, ponderea femeilor care lucrează în industria siderurgică creşte. Femeile reprezintă peste 21% din totalul angajaţilor companiei

Liliana Bica, HR manager, Donalam: Procesul de recrutare va continua şi în 2023 cu încă aproximativ 200 de candidaţi. Locurile de muncă disponibile se adresează atât candidaţilor cu studii medii, experienţa în domeniu nefiind obligatorie, cât şi absolvenţilor de studii superioare.

Liliana Bica, HR manager, Donalam: Procesul de recrutare va continua şi în 2023 cu încă aproximativ 200 de candidaţi. Locurile de muncă disponibile se adresează atât candidaţilor cu studii medii, experienţa în domeniu nefiind obligatorie, cât şi absolvenţilor de studii superioare.

Autor: Ramona Cornea

21.11.2022, 00:07 345

„Proporţia femeilor în acest sector a crescut în ultimii 10 ani, situându-se în prezent între 6% şi 25%, în funcţie de poziţia ocupată şi de statutul de membru al UE. În producţie avem colege care au performanţe la acelaşi nivel ca bărbaţii. La fel şi în departamentele de suport, contabilitate, vânzări şi IT.”

Industria siderurgică, cea care se ocupă cu producţia de oţel, a fost întotdeauna una dominată bărbaţi, însă în ultimii ani, în ciuda prejudecăţilor, ponderea femeilor care lucrează în acest sector creşte.

„Există încă, în mod clar, prejudecăţi legate de potrivirea femeilor în anumite domenii preponderent masculine. Dincolo de barierele legate de percepţie, femeile sunt foarte ambiţioase şi muncitoare şi pot avea cariere de succes în orice sector dacă îşi doresc şi sunt pasionate de ceea ce fac. De exemplu, în producţie avem colege extraordinare, care au performanţe la acelaşi nivel ca bărbaţii. La fel şi în departamentele de suport, contabilitate, vânzări şi IT”, a spus pentru ZF Liliana Bica, HR manager în cadrul Donalam, companie parte din AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi alte oţeluri speciale.

Femeile repre­zintă peste 21% din to­talul angajaţilor com­paniei Donalam, o pondere foarte bună în viziunea Lilianei Bica.

„Potrivit statisticilor, proporţia femeilor în acest sector a crescut în ultimii 10 ani, situându-se în prezent între 6% şi 25%, în funcţie de poziţia ocupată şi de statutul de membru al UE.”

În ceea ce pri­veşte pro­vo­cările pe care le întâmpină fe­meile care lucrează în această industrie, HR managerul Dona­lam spune că ele sunt aceleaşi ca ale oricărui angajat care lucrează în industria siderurgică.

„Acestea ţin de respectarea normelor de securitate în muncă, învăţarea continuă, precum şi menţinerea entuziasmului şi pasiunii pentru munca realizată zi de zi. Ca femei, consider că este important să rămânem feminine şi să fim un model pentru cei din jur, chiar dacă lucrăm într-un mediu complex şi solicitant”, spune ea.

Filiala din România a AFV Beltrame Group, compania Donalam, deţine două unităţi de producţie: cea de la Călăraşi, având peste 15 ani de activitate în producţia barelor de oţel laminate la cald şi, începând din februarie 2022, combinatul de la Târgovişte, unde, în această vară, a fost repornită producţia de oţel beton. Anul acesta, din luna martie până în prezent, compania a recrutat peste 520 de angajaţi pentru combinatul de la Târgovişte, care este singura unitate de producţie de oţel - beton din România.

„Procesul de recrutare va continua şi în 2023 cu încă aproximativ 200 de candidaţi. Locurile de muncă disponibile se adresează atât candidaţilor cu studii medii, experienţa în domeniu nefiind obligatorie, cât şi absolvenţilor de studii superioare. Pentru a acoperi nevoile de producţie şi a lucra la flux normal căutăm, în primul rând, personal pentru poziţiile de laminator, oţelar, mecanic şi electrician reparaţii, maşinist pod rulant, frezor şi sudor. Totodată, recrutăm ingineri cu diferite specializări - metalurgi, energeticieni, electricieni şi mecanici, precum şi specialişti în achiziţii şi logistică”, spune Liliana Bica.

Candidaţii pentru poziţiile deschise trebuie în primul rând să fie atraşi de industria siderurgică.

„Candidaţii pe care ni-i dorim în echipa noastră trebuie, în primul rând, să fie atraşi de mediul industrial, în special de siderurgie, care este o industrie vie şi într-o continuă transformare. Şi aici sunt folosiţi roboţi în procesul de producţie şi este fascinant să-i priveşti cum lucrează. Aceştia efectuează operaţii pe care acum zeci de ani le făcea omul, fiind expus unor riscuri mari.”

În ceea ce priveşte provocările de care se loveşte un specialist în resurse umane în industria siderurgică, HR manager-ul Donalam spune că în primul rând este foarte dificil să găsească specialişti în domeniu, în lipsa unui sistem educaţional care să pregătească noile generaţii pentru aceste meserii specifice.

„Pentru a reuşi să atragem tinerii către siderurgie este esenţial să le explicăm cum a evoluat industria în ultimii ani şi ce oportunităţi de carieră le oferă pentru viitorul lor.  Industria siderurgică are o tradiţie îndelungată şi reprezintă unul dintre sectoarele de bază ale României pentru dezvoltare economică şi locuri de muncă. În prezent, aceasta trece printr-un proces amplu de modernizare, iar meseriile se transformă în consecinţă. Cei care aleg să se specializeze în acest domeniu beneficiază de perspective reale de angajare pe termen lung şi de oportunităţi de dezvoltare profesională la cele mai înalte standarde”, a concluzionat Liliana Bica.

Înfiinţat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine 7 fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.500 de angajaţi, peste 2 milioane de tone de oţel vândute anual şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO