Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Pandemia a schimbat modelele de lucru la nivel european, dar noi rămânem în urmă: România este la coada clasamentului UE după ponderea companiilor care ţin şedinţele în regim remote

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Pandemia a...

Autor: Ramona Cornea

10.06.2023, 11:46 163

♦ România a înregistrat a treia cea mai mică pondere a companiilor care şi-au organizat şedinţele în format virtual în anul 2022, de 31,2% ♦ Media Uniunii Europene este de 50%, iar ţări precum Suedia, Finlanda şi Danemarca au înregistrat valori de peste 78%.

Modul de lucru s-a schimbat mult în ultimii ani, odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19 la nivel mondial. Astfel, tot mai multe companii au trecut la regimul de muncă remote, un regim care presupune că şi întâlnirile de lucru sau şedinţele au loc de la distanţă.

La nivelul Uniunii Europene, ponderea companiilor care organizează şedinţele, întâlnirile de lucru să aibă loc în regim remote a ajuns la 50% în anul 2022, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.

„Pandemia de Covid-19 a schimbat rapid modelele de lucru şi a forţat multe întreprinderi să apeleze la şedinţele  virtuale pentru a reduce distanţa fizică şi pentru a-şi păstra afacerile. În 2022, jumătate dintre întreprinderile din UE (50%) cu 10 sau mai mulţi angajaţi şi persoane care desfăşoară activităţi independente au organizat întâlniri prin internet, în care au existat diferenţe semnificative în funcţie de dimensiunea unei întreprinderi”, scrie Eurostat.

România nu a ţinut pasul cu această tendinţă, astfel că a înregistrat a treia cea mai mică pondere a companiilor care şi-au organizat şedinţele în format virtual în anul 2022, de 31,2%.

Statisticile Eurostat spun că o comparaţie între ţările UE arată că ponderea întreprinderilor care au organizat şedinţe de lucru în regim remote a variat între 79,4% şi 28,2%. Cea mai mare pondere a întreprinderilor care desfăşoară întâlniri la distanţă a fost înregistrată în Suedia (79,4%), urmată de Finlanda (78,5%) şi Danemarca (78,0 %), în timp ce cele mai mici ponderi au fost înregistrate în Bulgaria

(28,2 %), Ungaria (29,4 %) şi România (31,2%). De asemenea, ponderea întreprinderilor care desfăşoară şedinţe în regim remote a variat în funcţie de ramura economiei în care îşi desfăşoară activitatea şi de natura activităţii lor. Astfel, întreprinderile din unele activităţi economice au organizat întâlniri la distanţă mult mai mult decât în altele.

În 2022, sectorul informaţiei şi comunicaţiilor (92,9%), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (84,4%) şi activităţile de furnizare a energiei electrice, gaze, abur şi aer condiţionat (82,1 %) s-au remarcat cu cele mai mari ponderi ale întreprinderilor care au desfăşurat întâlniri la distanţă. Cele mai mici ponderi au fost în activităţile de cazare şi servicii de alimentaţie (22,2%), construcţii (36,8%) şi transport şi depozitare (38,3%).

Mai mult, cea mai mare pondere a întreprinderilor care au desfăşurat întâlniri la distanţă a fost înregistrată în rândul întreprinderilor mari (93%), care a fost de peste două ori mai mare decât în cazul întreprinderilor mici (44%).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO