Special

Franţa - iniţiativă, inovaţie şi leadership

La multi ani, Franţa!

Franţa - iniţiativă, inovaţie şi leadership

Autor: Ramona Cornea, Bogdan Cojocaru

14.07.2023, 00:07 236

Franţa este una dintre cele mai mari economii din Europa şi este actor principal pe scena politică, energetică, industrială şi militară a Uniunii Europene. Prin investiţii, comerţ sau diplomaţie influenţa ei se extinde de la un capăt la celălalt al continentului. România nu face excepţie. Companiile mari franceze au venit aici, modelând de-a dreptul peisajul în, spre exemplu, industria auto, retail, sectorul bancar şi telecomunicaţii - Orange fiind unul dintre cele mai elocvente exemple. Investiţiile franceze reprezentau anul trecut 10% din totalul investiţiilor străine directe.

Prezenţa franceză joacă un rol important în activitatea economică romaânească, având în vedere cele circa 4.150 de companii cu capital preponderent francez care aveau active pe piaţa locală în 2022. Aceste companii au peste 125.000 de angajaţi şi cumulează o cifră de afaceri de 18 miliarde de euro, adică 8% din PIB. Dar companiile, firmele sau oamenii de afaceri din Franţa nu s-au oprit doar la sectoarele mari sau în centrele economice mari. Sute de firme franceze contribuie cu fabrici sau servicii la dezvoltarea economică a comunităţilor mai mici: îmbrăcăminte la Dorohoi, utilaje pentru industria chimică în Râmnicu Vâlcea, mobilă la Sovata, vin la Corcova, agricultură la Gura Humorului.

Acestea sunt contribuţii directe la economia României, însă, ca un frate mai mare şi mai experimentat, Franţa poate fi privită şi ca exemplu de la care se poate învăţa. Economia franceză este uriaşă şi, ca orice economie de dimensiunile ei, este rezistentă la reforme şi schimbare.

Dar a înţeles că dacă nu se adaptează şi dacă nu îmbrăţişează noul va rămâne în urmă într-o lume tot mai competitivă în orice. Astfel, guvernul francez preia iniţiativa în tot mai multe chestiuni ce ţin de viitorul şi transformările din UE, cum ar fi o armată europeană, dezvoltarea energiei atomice sau contrarea concurenţilor comerciali ai Uniunii, şi şi-a stabilit obiectivul de  a face din Franţa liderul european la inovaţie, start-up-uri şi tehnologie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO