Special

Încălcând orice regulă din manuale şi exasperată de lentoarea băncilor, banca Angliei ia pe cont propriu creditarea IMM-urilor. Ar trebui şi BNR să facă la fel?

Banca Angliei ar putea lua pe cont propriu creditarea IMM-urilor

Autor: Paul Comşa

05.10.2011, 00:05 713

Guvernul britanic vrea să treacă peste capul băncilor care sunt reticente în a credita şi să injecteze zeci de mi­liar­de de lire sterline în companiile mici şi mijlocii pentru a evita reintrarea economiei în recesiune.

Ministrul englez de finanţe George Osborne s-a săturat de negocierile in­termi­nabile cu reprezentanţii siste­mului bancar şi de refuzurile lor re­pe­tate de a credita companiile private, scrie The Independent. Schema de cre­ditare ar putea fi condusă de Banca An­gliei sau de o nouă instituţie aflată sub tutela guvernului britanic şi presu­pune emiterea de către Trezorerie a unor titluri de stat garantate de guvern, urmând ca veniturile obţinute din vân­za­rea acestora să fie utilizate pentru a achi­ziţiona obligaţiuni corpo­ra­tive, emi­se în special de întreprinderi mici şi mijlocii.

Deşi creditele acordate de Trezo­re­rie întreprinderilor mici şi mijlocii vor fi mai ieftine decât cele oferite de bănci, mi­nistrul de finanţe a afirmat că mă­su­ra nu va creşte deficitul bugetar. El a fost completat de alţi oficiali din cadrul Băn­cii Angliei care susţin că în even­tua­litatea falimentului unei companii, pier­derile vor fi acoperite din dobân­zile încasate din alte împrumuturi.

Totuşi, analiştii apreciază că nici Trezoreria, nici Banca Angliei nu sunt cele mai potrivite pentru a evalua riscul de creditare al micilor companii, scrie The Wall Street Journal.

Propunerea ministerului de finanţe reprezintă o alternativă la măsurile de austeritate destinate a elimina deficitul bugetar care au fost prezentate la instalarea în funcţie a ministrului Osborne. Ea vine în contextul în care Marea Britanie a reuşit să îşi menţină ratingul de creditare AAA acordat de agenţia S&P, cea care a retrogradat ratingul de top al SUA. Însă statul insular este acum ameninţat de un deficit bugetar ascendent şi de perspectiva unei încetiniri a creşterii economice.

Guvernul britanic s-a bazat până acum pe sistemul bancar pentru a im­pul­siona creditarea şi a stimula astfel economia. Executivul a încheiat un acord cu cinci din cele mai mari bănci engleze de a împrumuta sectorului privat 190 miliarde lire sterline, dintre care 76 miliarde au fost orientate spre companiile mici, sume considerate insuficiente de guvernanţi. În pofida eforturilor depuse de autorităţi, criza economică a îngreunat accesul firmelor mici şi mijlocii la creditare, iar proporţia împrumuturilor neperfor­man­te în total a crescut, la fel ca în ma­joritatea statelor membre ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO