Special

Piaţa de fuziuni şi achiziţii este în plin avânt: 2021 a fost un an cu recorduri istorice, iar 2022 se anunţă la fel de bun. Există o tendinţă spre tranzacţii unde preţul este plătit şi în funcţie de performanţa ulterioară a businessului

Videoconferinţa Deloitte-ZF „Cum au evoluat în pandemie piaţa fuziunilor şi achiziţiilor şi finanţarea bancară în astfel de tranzacţii? La ce să ne aşteptăm în 2022?“

Deloitte România, cu sprijinul platformelor media ZF, a organizat miercuri, 16 februarie 2022, videoconferinţa „Cum au evoluat în pandemie piaţa fuziunilor şi achiziţiilor şi finanţarea bancară în astfel de tranzacţii? La ce să ne aşteptăm în 2022?“, prima dezbatere organizată de Deloitte în România pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. Evenimentul a adus speakeri din sistemul bancar, investitori şi experţi Deloitte şi Reff & Asociaţii Deloitte Legal, care au dezbătut tendinţele din această zonă.

Deloitte România, cu sprijinul platformelor media ZF, a organizat miercuri, 16 februarie 2022, videoconferinţa „Cum au evoluat în pandemie piaţa fuziunilor şi achiziţiilor şi finanţarea bancară în astfel de tranzacţii? La ce să ne aşteptăm în 2022?“, prima dezbatere organizată de Deloitte în România pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. Evenimentul a adus speakeri din sistemul bancar, investitori şi experţi Deloitte şi Reff & Asociaţii Deloitte Legal, care au dezbătut tendinţele din această zonă.

Autor: Răzvan Botea

17.02.2022, 10:00 283

Există un interes ridicat al investitorilor din piaţa de fuziuni şi achiziţii şi în 2022, iar băncile finanţează businessurile solide, au spus speakerii conferinţei Deloitte-ZF „Cum au evoluat în pandemie piaţa fuziunilor şi achiziţiilor şi finanţarea bancară în astfel de tranzacţii? La ce să ne aşteptăm în 2022?“. Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A - merge and acqusitions) a avut un an record în 2021 din punctul de vedere al numărului de tranzacţii, cu 137 de tranzacţii de peste 5 milioane de euro în România, arată un studiu Deloitte prezentat în cadrul  evenimentului.

„Cred că 2022 a început foarte bine pentru piaţa de M&A, cu tranzacţii în desfăşurare şi sper să vedem la finalul acestui an noi recorduri şi cât mai mulţi jucători locali care investesc în afara ţării. Piaţă există, finanţare există“, a spus, în cadrul evenimentului, Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanţă financiară, Deloitte România. Băncile sunt gata să finanţeze investiţiile de fuziuni sau achiziţii, au spus reprezentanţii sistemului bancar prezenţi la eveniment. Cât timp businessul este solid, apetitul băncilor pentru finanţare rămâne ridicat, iar România are avantaje pentru investiţii.

„Perspectivele pieţei M&A în România în anul 2022 sunt la fel de bune în 2022 cum au fost în 2021. Un alt avantaj, pe lângă poziţia geografică, salariile atractive, lichiditatea pieţei, este creditul neguvernamental sau creşterea gradului de intermediere financiară. În 2021 trendul s-a inversat, ceea ce denotă interesul băncilor pentru finanţarea economiei“, a spus Laura Mihai, director la direcţia clienţi mari la CEC Bank.

Deloitte România, cu sprijinul platformelor media ZF, a organizat miercuri, 16 februarie 2022, videoconferinţa „Cum au evoluat în pandemie piaţa fuziunilor şi achiziţiilor şi finanţarea bancară în astfel de tranzacţii? La ce să ne aşteptăm în 2022“, prima dezbatere organizată de Deloitte în România pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. Evenimentul a adus speakeri din sistemul bancar, investitori şi experţi Deloitte şi Reff & Asociaţii  Deloitte Legal, care au dezbătut tendinţele din această zonă. 

Una dintre tendinţele în creştere din piaţa M&A este un interes mai mare pentru tranzacţiile în care o parte importantă din preţ este plătită după închiderea tranzacţiei, în funcţie de evoluţia ulterioară a businessului, a spus, în cadrul evenimentului, Georgiana Singurel, partener la Reff & Asociaţii  Deloitte Legal.

„Am observat foarte multe tranzacţii în ultima perioada în care o componentă importantă de preţ este plătită după closing şi depinde de performanţa ulterioară a businessului vândut. Aceasta arată o poziţionare diferită a cumpărătorului şi o dorinţă de a-l ţine implicat pe vânzător“, a spus ea.

De asemenea, o altă tendinţă din piaţa românească M&A este şi interesul în creştere al antreprenorilor români pentru creştere prin achiziţii sau fuziuni.

„Vedem interesul crescut al companiilor antreprenoriale româneşti pentru piaţa de tranzacţii M&A, lucru care ne bucură. Am avut o creştere de 30% în 2021, faţă de 2020. Suntem pregătiţi să le oferim soluţii flexibile şi adaptate“, a mai spus Laura Mihai.

 
 

Radu Dumitrescu, partener coordonator consultanţă financiară, Deloitte România

Monitorizăm tranzacţiile care implică societăţi din România, tranzacţii de peste 5 milioane de euro. Anul trecut au fost 137 de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro, fiind un număr record anual de tranzacţii.

Valoarea estimată a pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2021 a fost între 4 şi 4,4 miliarde de euro. Aici am inclus tranzacţii ale căror valori au fost transmise în spaţiul public, cât şi valori estimate de noi pentru tranzacţiile ale căror valori nu au fost exprimate în spaţiul public.

Analizăm un număr de aproape 20 de sectoare de activitate. În zona de energie observăm o creştere istorică a tranzacţiilor, chiar dacă totalul din 2021 pare mai mic, dar este o pondere în total tranzacţii, care, la rândul lor, au crescut.

 
 

Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii l Deloitte Legal

Finanţarea în general şi finanţarea achiziţiilor în special amplifică impactul capitalului adus de investitori.

Finanţarea de achiziţii în scop de creştere nu se limitează la finanţarea unei componente de preţ de achiziţie, ci vizează şi finanţarea activităţii. Acest lucru este natural şi foarte bun şi ajută la structurarea juridică a acestei finanţări.

Este foarte importantă înţelegerea nevoilor şi a modelului de business ale clientului. În criza financiară trecută, unul dintre lucrurile care s-au spus a fost că băncile în anumite situaţii, nu înţeleseră foarte bine modelul de business al împrumutaţilor.

Avem bănci disponibile să finanţeze achiziţii, produsele există pe piaţă, există expertiză. De partea investitorilor rămâne să îşi construiască planul de creştere şi să fie conştienţi că în partea din programul de creştere există şi elementul de finanţare bancară.

 
 

Harold Chatelus, managing director, The Rohatyn Group (TRG)

Piaţa este foarte activă în acest moment. 2021 a fost un an ocupat pentru noi. Am făcut exit din Maxi Pet şi Animax. Pentru mine, a fost cel mai mare return ca investitor de private equity.

Lucrăm la mai multe proiecte în România. Piaţa românească pentru mine este foarte importantă. Este una dintre cele mai mari pieţe din regiune, are o economie dinamică, în creştere rapidă. 

Tindem să fim oportunişti din punctul de vedere al sectoarelor vizate, dar cu siguranţă sunt câteva sectoare importante: healthcare, retail şi consumer, zona de tehnologie.

 
 

Florin Ilie, deputy CEO şi head of wholesale banking, ING Bank

Suntem o bucată din Europa. Ce se întâmplă în general în Europa şi la noi este că finanţările au crescut anul trecut şi ca număr şi ca volum. Sectoarele predilecte în care au avut loc finanţările sunt energie, healthcare, food, real estate şi tehnologie, bineînţeles. 

Sunt şi multe refinanţări. Probabil că 40%, iar 60% sunt bani noi în piaţă, ceea ce nu este deloc rău.

Fiind o bancă universală, ca orice bancă de dimensiunea aceasta, acoperi tot. Cu alte cuvinte, există soluţii şi măsură pentru tot ce este bancabil. Dacă cineva are o tranzacţie în vedere, ne poate aborda cu lejeritate.

 
 

Ana Maria Pătru, head of syndicated loans, Banca Transilvania

Aş diferenţia între investitorii de private equity şi a doua categorie pe care o vedem peste categoria companiilor antreprenoriale, care au ajuns la un anumit nivel de dimensiune, de expertiză. Aşa aş vedea ca principale categorii de jucători către care venim cu produse de finanţare.

Din perspectiva industriilor ne referim la energie, healthcare, pharma, inclusiv agribusiness, devine un domeniu interesant. Domeniul industria şi şi noi, ca şi investitorii, ne uităm la industrii defensive, non-ciclice.

 
 

Laura Mihai, director, Direcţia clienţi mari, CEC Bank

Vedem interesul crescut al companiilor antreprenoriale româneşti pentru piaţa de tranzacţii M&A, lucru care ne bucură. Am avut o creştere de 30% în 2021, faţă de 2020. Suntem pregătiţi să le oferim soluţii flexibile şi adaptate.

Ne uităm pe toate businessurile care sunt solide din punct de vedere financiar. Care au în spate un diagnostic financiar corect şi complet făcut. Nu avem prejudecăţi şi nu dăm deoparte niciunul dintre domeniile care au fost mai mult sau mai puţin afectate de pandemie.

 
 

Andrei Gemeneanu, cofondator şi managing partner la Morphosis Capital

Piaţa a fost foarte hot în 2021. Toţi ne uitam la piaţă cu mult mai puţin optimism la finalul lui 2020. 2021 a fost un an record pentru listările la Bursă. În 2021 au fost 116 IPO-uri în Europa emergentă, faţă de 26 în 2020. În România, în 2021, am avut 21 de IPO-uri. Această lichiditate suplimentară a pieţei dă apetit investitorilor.

Fondurile de pensii în România,  până de curând, nu au avut voie să investească în private equity. Acum au voie, deci se vor diversifica. Pentru piaţa din România şi lichiditatea ei este un lucru bun.

 
 

Loredana Apreutese, general manager, International Alexander şi vicepreşedinte al International Alexander Holding

Resimţim creşterile de preţuri, de combustibili, de energie. S-a schimbat comportamentul oamenilor după pandemie. Nu am avut concedieri, ba dimpotrivă, noi am crescut numărul de angajaţi.

Noi tot timpul vom rămâne deschişi către oportunităţi. Planurile noastre în acest moment sunt de stabilizare şi integrare a afacerilor pe care le au companiile noastre, dar rămânem deschişi la dezvoltare către noi parteneriate, oportunităţi de business.

 
 

Rudi Vizental, CEO şi cofondator, ROCA Investments

Vorbim foarte mult de inflaţie, de tensiunea geopolitică şi cred că o criză, dincolo de partea de îngrijorare, aduce o serie de oportunităţi. Este important să o înţelegi şi să-i acorzi respectul de care are nevoie să nu se întoarcă împotriva ta.

Efectele pe care le vedem sunt nişte oportunităţi de consolidare locală. Este una dintre explicaţiile pentru care vedem tranzacţii locale din ce în ce mai multe. 

 
 

Georgiana Singurel, partener Reff & Asociaţii l Deloitte Legal

Sunt foarte mulţi investitori care vor să cumpere businessuri şi atunci se creează o concurenţă între potenţiali cumpărători. În ultima perioadă a anului trecut am observat o reechilibrare a procesului şi nu aş mai spune că este o piaţă a vânzătorului, este o piaţă de echilibru.

În 2021 am numărat în echipa de Deloitte Legal peste 15 tranzacţii care au intrat în faza de negociere, care au fost fie semnate, fie finalizate în 2021. De la 2020 încoace se dublează cel puţin acest număr. În acest moment ne ducem către 10 tranzacţii în care suntem implicaţi.

 
 

Florin Păunescu, director consultanţă financiară, Deloitte România

Este o piaţă de aproximativ 700 de milioane de euro pentru finanţări făcute exclusiv de la băncile din România pentru fuziuni şi achiziţii. Valoarea unei tranzacţii medii finanţate în România este între 10 şi 20 de milioane de euro, care poate fi făcută de către o singură bancă.

Vedem şi partea de producţie, unde oamenii încearcă să facă faţă acestor probleme ale lanţurile de aprovizionare din Asia şi încearcă să investească în România. Sunt câteva sectoare mai active decât altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO