Special

PwC/ZF CEO Survey 2021: Strategiile directorilor executivi din România în 2021 se bazează pe creşterea businessului prin digitalizare şi investiţii în forţa de muncă. Temerile sunt legate de crize sanitare şi politica fiscală a guvernului. 6 din 10 executivi din România, o pondere-record, cred că 2021 este an de expansiune economică

PwC/ZF CEO Survey 2021: Strategiile directorilor...

Autor: Răzvan Botea

11.06.2021, 00:07 296

Principalele strategii ale directorilor executivi din România pentru creşterea companiilor pe care le conduc se axează pe automatizare şi digitalizare şi investiţii în forţa de muncă, precum şi eficientizarea costurilor, relevă studiului PwC CEO Survey 2021, prezentat în cadrul evenimentului PwC CEO Survey România, organizat în parteneriat cu ZF.

„Directorii generali din România prioritizează productivitatea prin automatizare şi tehnologie. Procentul este mai mare decât cel de la nivel global sau regional. A doua strategie este şi îmbunătăţirea abilităţilor forţei de muncă“, a spus Ionuţ Simion, country managing partner al PwC România.

Nick Kös, CEO al PwC Europa Centrală şi de Est (ECE), a spus că 64% dintre directorii financiari din ECE sunt optimişti cu privire la creşterea economică din 2021, însă este un nivel mai mare de precauţie în cazul şefilor de companii din regiune faţă de omologii lor din vest. În România, 60% din directorii executivi sunt optimişti cu privire la creşterea economică în 2021.

„Acest nivel de precauţie este tipic pentru noi, din ECE. Motivul pentru acest lucru se vede şi în CEO Survey. În ECE, cam 3 din 10 directori executivi sunt în poziţii de la ultima criză, ceea este mai mult decât media globală de 19%, acesta fiind un motiv pentru care executivii din ECE sunt mai precauţi. Mai sunt, sigur, şi alţi factori“, a spus Nick Kös.

PwC România, împreună cu ZF, a organizat miercuri, 9 iunie, conferinţa de lansare a studiului anual CEO Survey, în cadrul căruia compania de audit şi consultanţă PwC a sondat părerea a 174 de directori executivi din România. Evenimentul a prilejuit şi aniversarea de 30 de ani de existenţă în România a PwC.

Sondajul a arătat că principalele temeri ale directorilor executivi din România sunt legate de crize medicale şi politica fiscală. Spre comparaţie, după crizele medicale, a doua cea mai mare îngrijorare a directorilor executivi la nivel global sunt ameninţările cibernetice. De asemenea, tensiunile geopolitice sunt considerate provocări de către directorii executivi la nivel global.

„Spre deosebire de tendinţa de la nivel global, în care situaţia geopolitică este una dintre principalele îngrijorări, în România suntem îngrijoraţi de conceput de stabilitate şi predictibilitate. Executivii din România pun predictibilitatea în fruntea priorităţilor din cauza incertitudinii“, a mai spus Ionuţ Simion.

 

Christina Verchere, CEO, OMV Petrom

► Motivul pentru care economia României a rezistat mai bine este cultura românilor - să vadă dincolo de anumite lucruri. Cultura şi economia au trecut prin multe provocări şi s-a descurcat mult mai bine în criza precedentă, prin comparaţie cu alte ţări. Întrebarea acum este cum transformăm rezilienţa în oportunitatea de a prospera.

► Dacă ne uităm la estimările de PIB e clar că va fi creştere. Ceea ce am văzut în timpul pandemiei este că scăderea PIB-ului nu a fost atât de extremă cum  fusese estimată iniţial, proiecţiile continuă să fie din ce în ce mai bune, iar creşterea economică este un aspect fundamental pentru business. În sectorul energetic vedem o creştere a cererii pentru carburanţi, gaze şi electricitate, deci vedem creşterea PIB şi a cererii.

► Stabilitatea şi predictibilitatea politicilor fiscale sunt fundamentale pentru fiecare investitor. În ceea ce priveşte industria de petrol şi gaze, există o povară fiscală mai mare. Ne uităm spre schimbarea legii off-shore, care ţine de fapt de competitivitatea fiscală.

► Pentru noi, abilitatea de a face ca 5.000 de oameni să lucreze de acasă şi de a te asigura că totul merge înainte este o transformare fenomenală pe care nu am fi putut s-o facem fără această situaţie.

 

Ionuţ Simion, country managing partner PwC România

► În România 60% din executivii intervievaţi cred că anul acesta vom avea o situaţie economica mai bună decât anul trecut. Chiar dacă această rată este mai mică decât cea din Europa Centrală şi de Est (ECE) sau la nivel global, veţi putea vedea că rata este mai bună decât în anii anteriori, ceea ce arată că sentimentul este unul pozitiv.

► 85% din CEO din România vor să investească în transformarea digitală a României. 53% dintre directorii generali vor aloca mai mult de 10% din investiţii în transformarea digitală.

► Următoarea prioritate este investiţia în eficientizarea costurilor. 35-37% din directorii generali din România cred că trebuie să investească în leadership şi dezvoltarea talentului şi în protecţia cibernetică şi a datelor, care este cea mai mare îngrijorare a directorilor generali la nivel mondial.

► Directorii generali din România prioritizează productivitatea prin automatizare şi tehnologie. Procentul este mai mare decât cel de la nivel global sau regional. A doua strategie este îmbunătăţirea capacităţii şi îmbunătăţirea abilităţilor forţei de muncă.

► În 2016, o pandemie era pe locul 29 în topul îngrijorărilor directorilor generali. 5 ani mai târziu, ea a devenit prima îngrijorare a acestora. Aşadar, niciodată nu ştii ce e în faţa ta mâine. A doua cea mai mare îngrijorare este reprezentată de ameninţările cibernetice.

► Spre deosebire de tendinţa de la nivel global, în care situaţia geopolitică este una dintre principalele îngrijorări, în România suntem îngrijoraţi de conceput de stabilitate şi predictibilitate.

► Care credeţi că ar trebui să fie primele trei priorităţi ale guvernului în următoarele 12 luni? 71% dintre CEO cred că guvernul din România trebuie să se concentreze pe politica fiscală. Salutăm faptul că actualul guvern a spus că nu va creşte taxele pentru că nu vrea să afecteze creşterea economică.

► Executivii din România pun predictibilitatea în fruntea priorităţilor din cauza incertitudinii. Acea ordonanţă 114 a creat un stres, nu era vorba de nivelul de taxare, ci de faptul că nu ştii ce va urma mâine, iar acest lucru aduce lipsă de încredere. 

 

Sergiu Manea, CEO, BCR

► Cred că economia a rezistat bine pentru că oamenii care au pus bazele unui business şi îl conduc cu pasiune au refuzat să „arunce prosopul“. Au refuzat să fie prizonierii pandemiei, să fugă. Cred că nivelul de cunoştinţe, maturitatea au fost foarte importante, dar cel mai important factor au fost oamenii de lângă ei.

► Cred că da, vom angaja mai mulţi oameni. Cred că numele jocului în următorii 10 ani este schimbarea: este despre structura veniturilor, a forţei de muncă. Cred că modelele noastre de business se schimbă şi cred că vor continua să se schimbe.

► Cred că este nevoie să investim imediat, de ieri, pentru a crea indicatori clari pentru piaţa românească, în termeni de ce vom face cu indexul de capital uman.

► Din păcate, lăsând deoparte efectul de bază, diferenţa indexului de capital uman între Polonia şi România este undeva la 40%. Abilitatea de a crea potenţial este mai mică.

► Cred că vom vedea multe care se vor întâmpla, vom putea angaja mai mulţi oameni.

► Ne aşteptăm la claritate şi predictibilitate în ceea ce priveşte politica fiscală a României. Mă  aştept la o distribuţia uniformă a poverii, astfel încât probleme precum indexul de capital uman şi investiţiile de capital să fie încurajate.

► Pentru fiecare om de business prima aşteptare este să navigheze foarte uşor prin labirintul fiscal.

 

Nick Kös, CEO, PwC Central and Eastern Europe

► Lucrurile merg mai bine decât aşteptările în România. Dacă ne uităm la CEO Survey, vedem un optimism precaut. Cred că este timpul pentru acţiune, care este un cuvânt foarte important pentru noi.

► Realizăm în fiecare an CEO Survey, anul acesta am avut 5.000 de directori general care au luat parte. Ne dă un indiciu foarte bun despre cum vor directorii executivi să îşi conducă businessul după pandemie, cum să şi asigure stabilitatea şi succesul businessului.

► Este un an de când OMS a anunţat că omenirea se confruntă cu o pandemie. Directorii executivi la nivel global sunt foarte optimişti în legătură cu economia mondială şi economiile locale.

► Aproape două treimi din executivii din regiunea noastră sunt optimişti cu privire la evoluţia economiei, ceea ce este un record. De asemenea, dacă ne uităm la ECE, acest nivel de optimism trebuie luat cu precauţie, să vedem dacă optimismul este pentru reîntoarcerea la normal sau dacă riscurile pentru business s-au încheiat.

► În ECE, cam 3 din 10 directori executivi sunt în poziţii de la ultima criză, ceea este mai mult decât media globală de 19%, acesta fiind un motiv pentru care executivii din ECE sunt mai precauţi. Mai sunt, sigur, şi alţi factori.

► În timp ce vedem o abordare precaută, cred că este o oportunitate pentru noi să ne concentrăm pe cum poate influenţa mediul de business balanţă geopolitică. Este important să îmbunătăţim modul în care se face faţă ameninţărilor cibernetice.

► Cei din ECE sunt mai îngijoraţi de lipsa forţei de muncă calificată decât directorii executivi de la nivel global - 82% faţă de 72% ponderea lipsei forţei de muncă calificate între principalele ameninţări pentru piaţa muncii.

► Rezilienţa cred că este un cuvânt foarte important. Ne-a fost foarte clar în România ce vrem să facem: să protejăm oamenii. Păstrarea angajaţilor a fost foarte importantă pentru menţinerea stabilităţii economice, ca businessul să meargă înainte.

Dinu Bumbăcea preia ştafeta de la Ionuţ Simion la conducerea PwC România la jumătatea lui 2021

Dinu Bumbăcea (foto dreapta) va prelua conducerea PricewaterhouseCoopers (PwC) România, la 1 iulie 2021, după ce Ionuţ Simion (foto stânga) a condus compania de servicii de consultanţă şi audit timp de 6 ani.

Ionuţ Simion va rămâne în cadrul PwC România, coordonând dezvoltarea portofoliului de clienţi strategici, precum şi practica de preţuri de transfer la nivelul Europei Centrale şi de Est.

Dinu Bumbăcea are peste 28 de ani de experienţă în servicii profesionale, dintre care 21 ani ca partener, fiind şi liderul Departamentului de Consultanţă pentru Afaceri al PwC România.

PwC este o companie de consultanţă şi audit prezentă în România de 30 de ani.

 
 

Ce spun rezultatele PwC CEO Survey 2021:

► Optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani: 60% dintre respondenţi consideră că situaţia economică se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni.

► Cele mai puternice ameninţări la adresa creşterii economice ar fi apariţia pandemiilor (67%), politica fiscală incertă (57%), povara fiscală în creştere (51%), incertitudinea privind politicile publice (50%) şi suprareglementarea (46%).

► La nivel global, principalele îngrijorări ale executivilor sunt pandemiile (52%), ameninţările cibernetice (47%), reglementarea excesivă (42%), incertitudinea privind politicile publice (38%) şi creşterea economică incertă (35%).

► Peste jumătate (53%) dintre directorii generali cred că modificările de politică fiscală cauzate de majorarea nivelului datoriei publice din timpul crizei sanitare ar putea determina o creştere a obligaţiilor fiscale totale ale organizaţiilor.

► În ceea ce priveşte evoluţia propriilor organizaţii, executivii români sunt mai prudenţi decât omologii lor globali sau regionali. Astfel, 63% dintre respondenţi cred că avansul veniturilor va continua în anul următor, faţă de o medie de 74% la nivel global şi în Europa Centrală şi de Est (ECE).

► Puţin peste jumătate (52%) dintre ei se aşteaptă la creşterea profitabilităţii în următoarele 12 luni, procentul fiind apropiat de cel înregistrat în regiune (53%), dar inferior celui global (65%).

► Doar 17% dintre respondenţi iau în considerare noi fuziuni şi achiziţii pentru a stimula creşterea, comparativ cu 38% la nivel global, în timp ce 3% intenţionează să vândă o afacere (faţă de 13% la nivel global).

Top trei priorităţi pe care ar trebui să le aibă guvernul, în opinia directorilor generali:

► Crearea unui sistem fiscal eficient: 71%.

► Infrastructura adecvată: 68%.

► Forţă de muncă înalt calificată şi adaptabilă: 61%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO