Special

ZF Power Summit 2024. Companiile din energie avertizează: Trebuie să investim în infrastructura de transport şi stocare. Nu ai cum doar să produci energia şi să speri ca ea să ajungă cumva la consumatori. Să nu facem greşelile din imobiliare, unde în unele zone s-au construit locuinţe fără să existe infrastructura de bază

ZF Power Summit 2024. Companiile din energie...

Reprezentanţii companiilor din energie spun că investiţiile în infra­structura de transport şi stocare a energiei electrice sunt esenţiale pentru eficientizarea şi dezvoltarea sistemului local de energie, într-o piaţă aflată în plin proces de maturizare, în care marii jucători se confruntă cu multiple provocări în ceea ce priveşte echilibrarea reţelelor, sistemele de stocare şi integrarea lor în reţelele de transport, arată discuţiile purtate în cea de-a doua zi a conferinţei ZF Power Summit 2024.

„Trebuie să investim în infrastructura de transport şi stocare. Nu ai cum să produci energia şi apoi să te uiţi la ea şi să speri să ajungă cumva la consumatori. Să nu facem greşelile din imobiliare, unde în unele zone s-au construit locuinţe fără să existe infrastructura de bază - reţea electrică, reţea de gaze, apă şi canalizare“, a spus Adrian Paraschiv, country manager România & Republica Moldova, Photomate.

Din perspectiva lui Lucian Enaru, country general manager Schneider Electric, sistemul energetic naţional este unul solid, care funcţionează şi în care se fac investiţii.

„În planurile pe care le avem, fie că vorbim de PNRR, fie că vorbim de tranziţia energetică sau de automatizări, sistemul are nevoie de îmbunătăţiri şi de extinderi. Sistemul de transport se dezvoltă şi se automatizează. În momentul de faţă, toţi marii jucători din piaţă au proiecte fie de extindere, fie de automatizare, fie de îmbunătăţire a infrastructurii. Nu cunosc un singur jucător care să nu aibă proiecte în derulare“

În ceea ce priveşte clubul micilor producători de energie din România, aceştia ar putea ajunge la capacităţi totale instalate de 2.400-2.500 MW până la finalul anului 2024, compa­rativ cu 1.500 MW la finalul anului 2023.

„Prosumatorii au avut o dinamică extraordinară. La finalul anului 2023 erau peste 110.000 de prosumatori cu 1.500 MW. Ne aşteptăm să mergem către 2.400-2.500 MW spre finalul acestui an şi este absolut normal ca acest lucru să se întâmple“, a explicat Adrian Tiţa, CEO al ANT Energy, parte din Simtel, prezent la ZF Power Summit 2024.

O problemă ridicată de Cristian Buzan, deputy general manager în cadrul ENGIE România, în cazul prosumatorilor, se referă la  conecta­rea la reţea şi a suportabilităţii reţelei vizavi de noi capacităţi.

„Problema prosumatorilor există. A pornit ca o oportunitate, dar a devenit o problemă. Asta înseamnă să ezităm şi să ratăm puţin startul şi să nu ne dozăm eforturile. Riscăm ca astăzi să îi susţinem cu bani pe prosumatori şi mâine să ne trezim că le impunem limite, ba chiar contribuţii financiare, pentru că ne-am dat seama că reţeaua nu mai suportă aceste adiţii“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels