Top MBA

Salariile cresc cu 50% dupa absolvire, dar se si dubleaza

Salariile cresc cu 50% dupa absolvire, dar se si dubleaza
23.03.2009, 22:46 32

In medie, mai bine de doua treimi dintre managerii implicati in programe de instruire manageriala raporteaza cresteri salariale.
Cresterile salariale medii ale absolventilor variaza intre 19% si 87%.
Absolventii programelor de MBA sau EMBA de pe piata locala inregistreaza cresteri salariale medii de 50%.
Este dificil de demonstrat existenta unei legaturi directe intre cresterile salariale si absolvirea unui program de MBA sau EMBA, insa dobandirea de cunostinte integrate de business constituie, indirect, un punct forte al absolventilor in momentul in care negociaza o majorare salariala.
In 2008, salariile pe pozitii de management au crescut cu 10 -20%, mai accelerat in prima jumatate a anului. In cea de-a doua jumatate, o parte din companii au inghetat cresterile salariale, ca urmare a deteriorarii contextului economic.
Cresterile salariale sunt relevante in contextul in care sunt corelate si cu un salariu mare dupa absolvire.
O parte dintre absolventi au inregistrat cate doua sau chiar trei cresteri salariale in timpul programului de MBA/EMBA.
Un procent sub 5% dintre absolventi au inregistrat cresteri salariale de peste 100%, insa au fost raportate si cresteri de 300%. Potrivit unui studiu realizat de QS, un absolvent romAn de MBA castiga, in medie, peste 2.200 de euro. Mai bine de o treime dintre absolventi platesc din surse proprii pentru un program de MBA/EMBA, ceea ce demonstreaza maturizarea pietei si importanta acordata formarii profesionale.
 
In ce masura absolventii aplica la job ce au invatat la scoala
Masura in care cunostintele dobandite in timpul unui program de MBA sau EMBA sunt relevante si isi gasesc aplicabilitate la job este, probabil, unul dintre cele mai relevante criterii pentru evaluarea unui program.
Absolventii din 2008 au raspuns la intrebarea “In ce masura ati aplicat la job ceea ce ati invatat in timpul programului?” si au dat calificative de la 0 - deloc pana la 3 - in foarte mare masura.
Absolventii sunt interesati de componenta practica a programului, de felul in care acesta isi gaseste utilitatea in activitatea lor profesionala de zi cu zi.
Calificativele acordate de absolventii din 2008 converg in cea mai mare parte catre o medie de 2, ceea ce inseamna ca programele oferite pe piata locala si-au gasit in mare masura utilitatea la job.
Pe primul loc in clasament se plaseaza un program de Executive MBA, urmat de doua programe de MBA.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO