ZF 24

Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România: Legislaţia fiscală trebuie să îşi menţină capacitatea de a atrage investiţii prin stabilitate şi taxe relativ scăzut

Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte...

Autor: Roxana Rosu

06.07.2017, 12:49 292

Legislaţia fiscală românească trebuie să îşi menţină capacitatea de a atrage investiţii prin stabilitate şi taxe relativ scăzute, în ciuda unei creşteri anticipate a costurilor şi a dificultăţii de a găsi talente, iar schimbările bruşte, creşterea taxelor sau dificultăţi suplimentare în relaţia cu autorităţile publice ar afecta serios competitivitatea afacerilor sensibile la costuri, a căror expansiune recentă a alimentat, printre altele, investiţiile în dezvoltări imobiliare, a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România.

”Cadrul fiscal şi juridic joacă un rol important în deciziile investitorilor. Pentru ca România  să rămână atractivă, în ciuda unei creşteri anticipate a costurilor şi a dificultăţii de a găsi talente, legislaţia fiscală românească trebuie să îşi menţină capacitatea de a atrage investiţii printr-o stabilitate şi taxe relativ scăzute, ambele afectate de iniţiativele legislative recente”, a spus Alexandru Reff.

Cu o creştere a PIB de 4,8% în 2016 şi cea mai mare rată de creştere în 2017 în rândul ţărilor UE, România a devenit o destinaţie tot mai atractivă pentru centrele regionale de operaţiuni. Climatul fiscal şi juridic, alături de poziţia geografică şi forţa de muncă bine pregătită, dar nu foarte costisitoare, sunt ingrediente-cheie care contribuie la atractivitatea României, arată raportul Recipe for successful tax, law & real estate of regional operations centers in Romania (Reţeta de succes fiscală, juridică şi imobiliară pentru centrele regionale de operaţiuni din România) realizat de Deloitte România, Reff şi Asociaţii, membră a reţelei internaţionale de avocaţi Deloitte Legal, şi Knight Frank Romania.

În contextul în care tot mai multe companii multinaţionale îşi deschid centre regionale de operaţiuni în România, piaţa imobiliară a avut în 2016 unul din cei mai buni ani. Companiile de outsourcing vor continua să intre pe piaţă sau să se extindă, întrucât dezvoltatorii imobiliari şi-au demonstrat capacitatea de a oferi companiilor multinaţionale soluţii imobiliare personalizate la chirii mai mici decât în alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, arată raportul.

”Aceste centre generează cea mai mare cerere pe piaţa imobiliară din Bucureşti şi, în multe cazuri, sunt chiriaşii principali ai acestor clădiri. Pentru noi este evident că centrele de operaţiuni au dezvoltat hub-urile de birouri pe care le vedem astăzi, mai precis Floreasca-Barbu Văcărescu, Dimitrie-Pompeiu, zona centrală şi de vest şi chiar CBD. Aceste complexe au cea mai mare suprafaţă şi cea mai mare cerere de pe piaţă. Anul trecut, zona de centru-vest a Bucureştiului a avut o cerere de 120.000 mp. Bucureşti rămâne principalul vehicul pentru centrele de operaţiuni, dar Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi vin din urmă foarte repede”, a spus Horaţiu Florescu, Preşedinte şi CEO Knight Frank România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO