ZF 24

Allianz Trade: Numărul companiilor care intră în insolvenţă creşte într-un ritm accelerat la nivel global, depăşind nivelul antetior pandemiei la firmele cu venituri peste 50 mil.euro, dar în cazul României, după creşteri susţinute de aproximativ 80% în ultimii doi ani, ritmul a încetinit

Allianz Trade: Numărul companiilor care intră în...

Autor: Roxana Rosu

30.05.2023, 11:13 132

Numărul companiilor care intră în insolvenţă creşte într-un ritm accelerat la nivel global, depăşind nivelul de dinaintea pandemiei, conform indicelui companiei Allianz Trade, liderul mondial pe piaţa asigurărilor de credit comercial, iar în cazul României, după creşteri susţinute de aproximativ 80% în fiecare din ultimii doi ani, ritmul a încetinit.

În primele patru luni ale anului, insolvenţele au avansat cu aproape 1,3% pe plan local. Deşi actualul nivel este departe de a provoca panică, analiştii atrag atenţia că nivelul de anul trecut îl depăşise deja uşor pe cel corespunzător anului pre-pandemic 2019.

”Deşi estimarea de +10% pentru acest an pare pesimistă prin comparaţie cu primele luni, ar trebui să ţinem cont că în general evoluţia din ultimul trimestru poate modifica magnitudinea tendinţelor observate de-alungul anului. Ca şi în cazul problemelor de lichiditate, pe care le observăm la nivelul întregii economii, ritmul insolvenţelor nu are o evoluţie liniară ci, mai degrabă,  în valuri, alternând lunile consecutive de creştere abruptă cu perioade de acalmie. Nu în ultimul rând, este foarte probabil ca intensificarea apariţiei insolvenţelor în ţările dezvoltate din vest (inclusiv în rândul companiilor mari sau din ţări cu economii stabile) să influenţeze şi situaţia la nivel local. Atât Germania – recent intrată în recesiune - cât şi Italia sau Franţa, primele trei ţări în exporturile României în 2021 au estimări de creştere a numărului de insolvenţe cu peste 20% în 2023.”, a declarat Mihai Chipirliu, CFA - Risk Director, Allianz Trade.

Ca şi structură, nu sunt diferenţe mari faţă de 2019, comerţul cu ridicata şi amănuntul, respectiv construcţiile şi industria prelucrătoare dominând topul. Având o importantă componentă de întreprinderi mici cu o putere redusă de negociere faţă de clienţi şi furnizori, transporturile, HoReCa şi serviciile în general rămân, de asemenea, cu frecvenţă ridicată în rândul insolvenţelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO