Eveniment

Analistii vad o crestere economica de 7,2%, in timp ce perspectivele regionale se inrautatesc

28.07.2008, 18:31 23

Cresterea economica a Romaniei se va mentine ridicata in acest an, la fel si a Bulgariei, insa perspectivele privind evolutia statelor membre ale UE care au aderat in 2004 si 2007 se inrautatesc, potrivit unui raport al Centrului International pentru Crestere Economica.
Potrivit raportului, care include tarile care au devenit membre ale UE in 2004 si 2007, cu exceptia Maltei si Ciprului, cererea interna va ramane principalul motor de crestere economica in acest an in Romania, fiind anticipata si o revenire a sectorului exporturilor. Pentru acest an, analistii prognozeaza o crestere economica de 7,2%, iar pentru 2009 de 6,5%. Spre deosebire de Romania, media cresterii economice a tarilor analizate va incetini de la 7% in 2007, la 4,6% in acest an, pentru ca anul viitor sa se plaseze la 4,5%. Incetinirea va fi generata, cu precadere, de evolutia din Estonia si Lituania, state care in trecut au inregistrat avansuri semnficative ale PIB. In ceea ce priveste Romania, economistii sunt de parere ca riscurile sunt echilibrate pe termen scurt. Astfel, ca influenta negativa este notata incetinirea cresterii economice la nivelul intregii Europe, ceea ce poate duce la incetinirea exporturilor, in timp ce ca factor pozitiv este mentionata majorarea salariilor, care poate impulsiona consumul. Analistii avertizeaza insa ca o crestere economica accelerata poate conduce la o incetinire semnificativa pe termen mediu.
In ceea ce priveste inflatia, aceasta ramane "o provocare macroeconomica majora" a Romaniei, noteaza economistii. "Nu ne asteptam ca inflatia sa revina pe un trend descendent semnificativ pana in a doua jumatate a anului. Totusi, inflatia din decembrie este estimata la mai putin de 6%. In 2009, ne asteptam la majorari mai reduse ale preturilor la energie si alimente. Cu acest ajutor, dezinflatia poate continua si inflatia anuala medie se poate reduce la 5,9%. Pentru 2009, BNR tinteste o inflatie de 3,5%, si credem ca in decembrie indicatorul poate fi aproape de limita superioara a intervalului de variatie (2,5% - 4,5% - n.r.)".
Pe partea de politica fiscala, analistii sunt de parere ca deficitul bugetar din acest an va depasi valoarea programata la 2,3% din PIB, avand in vedere ca 2008 este un an electoral, si nu sunt intrevazute masuri de intarire a politicii. Atat pentru acest an, cat si pentru anul viitor, economistii estimeaza un deficit bugetar de 3% din PIB. Potrivit raportului, valoarea investitiilor straine directe primite de Romania se va situa in acest an la 6,5 miliarde de euro, comparativ cu 7,069 mld. euro in 2007.
Centrul International pentru Crestere Economica este un institut de cercetare independent, domeniile de interes vizand cu precadere evolutiile economice din Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO