ZF 24

Anonymous au descoperit că FBI stă cu ochii pe un milion de utilizatori Apple

Anonymous au descoperit că FBI stă cu ochii pe un...

Autor: Octavian Calei

09.09.2012, 19:17 259

Membri ai grupării de hackeri "Anonymous" au publicat luni pe site-ul pastebin.com o listă cu peste 1 milion de semnături digitale ale dispozitivelor Apple, descărcate ilegal de la FBI pentru a-i ajuta pe utilizatorii de iPhone-uri, iPad-uri şi iPod-uri Touch să vadă dacă nu cumva FBI-ul "este cu ochii pe ei", scrie Forbes.

Gruparea "Anonymous" susţine că cele 1.000.001 seriale de identificare ale aparatelor produse de către Apple (UDID - "unique device identifier numbers") au fost extrase de pe un laptop Dell al FBI care conţinea o bază de date mult mai mare, de peste 12 milioane de coduri Apple. Ataşate codurilor UDID, lista FBI-ului conţine: numele deţinătorilor de iPad-uri, iPhone-uri şi iPod-uri Touch, numele dispozitivului, tipul aparatului, notificările transmise de serviciul Apple Push, coduri poştale, agende de telefoane, adrese, etc.

Dacă UDID-urile postate de hackeri se dovedesc a fi reale, acest lucru ar ridica semne de întrebare legate de dreptul la intimitatea al utilizatorilor. Pe Internet se găsesc postate mai multe codurile de identificare ale dispozitivelor Apple decât parole sau chiar adrese de mail. Un studiu realizat în 2011 a arătat că 74% dintre aplicaţiile pentru Apple testate trimit codul UDID unui server privat. Acelaşi studiu a arătat că cinci din şapte jocuri sociale permit intrarea în cont numai cu semnătura UDID a dispozitivului.

"Nu ne-a plăcut niciodată conceptul UDID, de când a fost lansat. O decizie rea din partea Apple, o chestiune suspectă", au spus membrii Anonymous.

Din considerente enunţate mai sus, Apple a decis la începutul acestui an oprirea înregistrării de către noile aplicaţii dezvoltate pentru platforma proprietară, iOS, a codurilor UDID.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO