ZF 24

BNR: Cele mai mari marje de profit rămân la companiile din sectorul imobiliar, cu o medie de 24%, urmate de cele din industria extractivă, cu 17%

BNR: Cele mai mari marje de profit rămân la companiile...

Autor: Roxana Rosu

08.01.2024, 09:20 158

Toate sectoarele de activitate au înregistrat o îmbunătătire a profitului net, dar în unele cazuri el s-a datorat practicării unor marje de profit mai mari, cele mai ridicate fiind în continuare în sectorul imobiliar, de 24%, arată Raportul BNR din decembrie 2023.

Pe locul secund se află marjele de profit din industria extractivă, cu o medie de 17%.

”Profitul net a înregistrat majorări pentru toate sectoarele de activitate, însă în contextul creşterii preţului mediu de vânzare pentru energia electrică, sectorul utilităţi şi industria extractivă se plasează în top după nivelul majorărilor (+286 la sută, respectiv +186 la sută). În cazul celorlalte sectoare, intervalul de creştere a profitului net a fost între 11 la sută (pentru industria prelucrătoare) şi 37 la sută (pentru construcţii şi imobiliare)”, se arată în raportul BNR.

Nivelul marjelor de profit a crescut în 2022 la nivel agregat (+1 punct procentual, până la 8%), precum şi pentru cele mai multe dintre sectoare. Cele mai mari creşteri au fost în cazul sectorului utilităţi (+7 puncte procentuale), industriei extractive (+3,2 puncte procentuale) şi sectorului imobiliar (+2,9 puncte procentuale).

În pofida acestor evoluţii pozitive, numărul firmelor care consemnează pierderi se menţine ridicat, la aproximativ 225.000, respectiv 28,7% din totalul companiilor active în 2022 (similar anului anterior).

Dintre acestea, 15% au consemnat o persistenţă a pierderilor în ultimii trei ani. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO