ZF 24

Boc: Am ajuns sa luam masuri sporite de austeritate ca urmare a cheltuielilor fara acoperire incepand cu 2007. "Am ales raul cel mai mic"

Boc: Am ajuns sa luam masuri sporite de austeritate ca urmare a cheltuielilor fara acoperire incepand cu 2007. "Am ales raul cel mai mic"
09.05.2010, 20:08 23

Masurile sporite de austeritate au fost cauzate de cheltuielilefara acoperire incepand cu 2007 si mai ales din 2008 si a crizeieconomice, a declarat duminica, premierul Romaniei, Emil Boc.

Cel putin de la mijlocul lui 2007 s-a rupt legatura intreproductivitate si consum, din aceasta evolutie in careproductivitatea a scazut iar salariile au crescut s-a ajuns inaceasta situatie, a argumentat premierul.

In privinta cheltuielilor, acestea au fost plafonate in 2009,mentinandu-se neschimbat deficitul, a declarat premierul. Baniiprimiti de la FMI in 2009 au fost folositi pentru acoperireadeficitului bugetar in 2009 si acoperirea unei parti din deficitulbugetar in 2010, a mai spus premierul.

"Daca nu luam masuri de austeritate, riscam sa ne indatoram incontinuare, fara a putea investi in lucrari care sa aduca locuri demunca", a mai spus Boc.

"Am ales raul cel mai mic". Astfel a justificat premieruldecizia de a reduce salariile si pensiile in schimbul cresteriiimpozitelor si taxelor.

Indemnizatia persoanelor cu handicap si alocatiile pentru copiinu vor fi afectate de decizia de reducere a salariilor sipensiilor, a spus premierul. Boc a mentionat ca niciun salariu nuva cobori sub 600 de lei.

Prin reducerea salariilor si pensiilor "vom putea plati catrefirme de aproximativ 1 miliard de euro, vom putea asigurainvestitiile publice".

"Vom avea un program de investitii in economia rurala de 1miliard de euro incepand cu 15 mai" si 700 milioane de euro vor fiinvestiti in infrastructura. Premierul a promis si 500 de kilometride drumuri. "Vom putea finaliza anul acesta 4.000 de locuinte ANL",a mai mentionat Emil Boc. "Programele Prima casa, Rabla, PrimulSiloz vor continua". Premierul a declarat ca va continua incontinuare sa sustina firmele care vor angaja someri. "Vom avea unprogram agresiv de combatere a evaziunii fiscale", a mai spuspremierul.

"Prin aceste masuri vom reusi sa ne mentinem pe un deficitbugetar de 6,8%, conform termenilor conveniti cu FMI", a incheiatpremierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO