ZF 24

Cazul Voicu, un spectacol pentru popor? Niciunul din marile dosare in care intervin acuzatii de coruptie nu este solutionat chiar si dupa cinci ani de la intocmirea lui

30.03.2010, 19:42 39

Procurorii DNA au obtinut o victorie, dupa ce Inalta Curte deCasatie si Justitie (ICCJ) a admis cererea lor de arestare, pentru29 de zile, a senatorului Catalin Voicu, insa, in alte cazuricelebre in care s-au facut ori s-au s-a obtinut arestarea acestlucru nu a condus la fundamentarea unor dosare care sa fiesolutionate rapid de Justitie fie cu o condamnare fie cu o scoaterede sub urmarirea penala.

Sunt multe dosare ale politicienilor care asteapta de ani dezile sa fie solutionate - e adevarat, in aceste cazuri, nu s-acerut arestarea ci, eventual, perchezitiile la domiciliu.. Sunt, deasemenea, alte dosare la fel de grele oameni care nu aveauimunitate, - de exemplu oamenii de afaceri Dinu Patriciu (cazulRompetrol) , Puiu Popoviciu (cazul Baneasa) sau Gigi Becali in careinvinuitii au fost retinuti sau arestati si apoi eliberati farainsa ca dosarele lor sa faca pasi seriosi in instanta.

Unul dintre cele mai tergiversate dosare in Justitie (MatusaTamara) este a fostului prim-ministru Adrian Nastase. Procurorii aucerut Camerei Deputatilor sa aprobe perchezitionarea bunurilorsale, dar deputatii s-au opus.. Dosarul Matusa Tamara a ajuns laCurtea Constitutionala, inapoi la procurori, a fost un nouping-pong intre Parchet si Camera si asa mai departe. La inceputullunii, ICCJ a transmis din nou dosarul Curtii Constitutionale - siiata cum s-a reusit performanta ca de cinci ani acest dosar sa nuavenseze niciun pas. Alte dosare grele care treneza sunt ale luiGeorge Copos (dosarul Loteria) sau a lui Miron Mirtea, intr-undosar disjuns din "Matusa Tamara". In diferite statii pe rolulinstantelor sau inca la procurori se afla alte dosare ale unorpoliticieni. Senatorului Serban Mihailescu, fostul secretar generalal Guvernului in timpul lui Nastase, care ar fi luat mita arme devanatoare, i-a fost ridicata imunitatea in vreme ce despre dosarelefostilor ministri Decebal Traian Remes, Ioan Avram Muresan, PaulPacuraru, Zsolt Nagy, Codrut Seres sau Tudor Chiuariu, acuzati defapte de coruptie, se mai stiu putine lucuri. Niciun unul dintreaceste dosare nu este finalizat de justitie.

De ce mai cer procurorii arestari de vreme ce dosarele nu ajungimediat dupa aceasta perioada in instanta?

In cazul Popoviciu, instrumentat de DNA, procurorii inca maistrag probe la dosar, la un an de la retinerea omului de afaceri,pentru 24 de ore. Cazul Patriciu (omul de afaceri a fost retinutpentru 24 de ore) dateaza din 2005 si abia acum face primii pasi ininstanta.

George Becali a fost arestat anul trecut pentru 29 de zile, iardosarul sau nu a ajuns sa fie judecat de o instanta.

Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan ofera un raspunsstandard: se cere arestarea cand inculpatul poate sa impiediceancheta, cum este cazul Voicu. Ea spune ca, in toate cazurile incare s-a cerut arestari de catre DNA, inculpartii au fost trimisiin judecata.

Saplacan arata ca dosarul Voicu este singurul din celeaproximativ 20 instrumentate de DNA in care sunt implicati actualisau fost oameni politici in care s-a cerut arestarea celuiinvinuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO