ZF 24

Cel mai mare investitor în eoliene, cu 1,1 mld. euro, a atacat România la CE după ce Guvernul a modificat schema de sprijin

Cel mai mare investitor în eoliene, cu 1,1 mld. euro, a...

Autor: Roxana Petrescu

21.08.2013, 18:35 978

Grupul de utilităţi ceh CEZ, cel mai mare investitor în domeniul energiilor regenerabile din România, a depus o plângere la Comisia Europeană după ce România a decis ca de la 1 iulie să modifice schema de sprijin pentru energia verde pe fondul creşterii nesustenabile a facturilor pentru populaţie şi industrie. Cehii de la CEZ au pariat 1,1 miliarde de euro în sectorul eolian din România unde au construit cel mai mare parc de "mori de vânt" din Europa cu 240 de turbine şi o capacitate de 600 de MW, aproape cât un reactor de la Cernavodă.

Guvernul a decis să amâne de la 1 iulie acordarea unui număr de certificate verzi în funcţie de tehnologie, recuperarea acestora urmând să aibă loc după 2017-2018. În cazul energiei eoliene, fiecare MWh produs era recompensat prin 2 certificate verzi. Acum investitorii primesc un singur certificat.

"În acest moment este imposibil să cuantificăm pierderile posibile pentru că nu am pierdut un certificat, ci a fost amânat pentru perioada 2018-2020", a comunicat grupul CEZ, citat de Reuters.

Comisia Europeană a spus că analizează situaţia din România şi investighează mai multe plângeri venite de la investitorii din sector.

România nu este însă singura ţară care a decis reducerea schemelor de sprijin pentru energia verde. Germania, Spania sau Anglia deja au aplicat sau intenţionează să diminueze suportul pentru această industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO