ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

01.06.2010, 19:07 18

1. Prima listare dupa doi ani: Actiunile Bursei deValori intra la tranzactionare pe 8 iunie. Consiliul deAdministratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat caactiunile operatorului de piata sa intre la tranzactionare insedinta de marti, 8 iunie, aceasta fiind prima listare importantaderulata in ultimii doi ani pe piata locala. Actiunile BVB se vortranzactiona la categoria a II-a, iar listarea se realizeazadirect, fara a fi fost derulata in prealabil o oferta publicainitiala (IPO). Ultimele oferte de vanzare de actiuni BVB evalueazacompania la circa 70 mil. euro.

2. Sistem de salarizare debusolant. Sefii ANAF si ANV,mai slab platiti decat consilierii. Seful ANAF si cel alVamilor sunt mai slab platiti decat proprii consilieri, sefi deserviciu si directori, iar un sofer si un ingrijitor din GardaFinanciara primesc mai mult la salariu decat un comisar siconsilier juridic asistent, printre cei mai prost remunerati fiindchiar inspectorii vamali. Situatia rezulta din datele privindveniturile salariale nete realizate in luna aprilie de catreangajatii acestor autoritati, prezentate insa numai pentru aparatulcentral, nu si pentru unitatile subordonate. In cazul AgentieiNationale de Administrare Fiscala (ANAF), datele releva ca sefulinstitutiei este platit cu 4.693 lei net, cu mult sub propriulconsilier personal, care incaseaza 7.283 lei, si la jumatateasalariului unui secretar general, a carui indemnizatie lunara netadepaseste 10.150 lei.

3. Rezerva valutara a BNR a scazut pentru prima data inultimele trei luni. Rezerva valutara a BNR a coborat lasfarsitul lunii mai pana la 31,99 miliarde de euro, in conditiilein care iesirile din rezerva au depasit intrarile cu 397 demilioane de euro luna trecuta, potrivit datelor publicate deinstitutie. In mai s-au inregistrat iesiri de 2,07 miliarde de euroreprezentand modificarea rezervelor minime obligatorii constituitede banci, plati in contul Comisiei Europene si plati de rate sidobanzi aferente datroiei publice externe. Intrarile in rezervavalutara au fost in valoare de 1,67 miliarde de euro. In acelasitimp, rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, find evaluata la3,26 miliarde de euro.

4. Dan Bitman, dat afara de la Finante de masurile deausteritate. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, adecis sa reduca la jumatate numarul de consilieri, posturileocupate de Dan Bittman si alti trei consilieri personali fiindrestrcuturate de la 1 iunie. Patru din cele opt posturi deconsilieri personali de la cabinetul minstrului au fostrestructurate, ca urmare a masurilor de austeritate asumate deGuvern, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor. Cei optconsilieri au avut in luna aprilie venituri cuprinse intre 2.002lei si 6.987 lei, potrivit informatiilor prezentate deinstitutie.

5. Indicele Dow Jones a inchis cea mai slaba luna maidin 1940 pana in prezent. Indicele Dow Jones Industrial aincheiat cea mai dezastruoasa luna din februarie 2009 pana inprezent, cu un minus de 7,9% in mai. Reducerea ratingului Spaniei anelinistit din nou investitorii cu privire la situatia pietelor decreditare din Europa, in ciuda masurilor de austeritate luate deguvernul spaniol. Totodata Dow Jones a inregistrat cea mai slabaevolutie de luna mai din 1940 pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels