ZF 24

Cinci tendinţe în tehnologie pentru 2014 prezente la târgul CES de la Las Vegas

Cinci tendinţe în tehnologie pentru 2014 prezente la...

Autor: Ioana Nita

05.01.2014, 21:03 3367

Cu toate că producători ca Apple, Samsung şi Google lansează dispozitivele premium separat, în afara evenimentului CES, expoziţia de produce electronice este încă de referinţă pentru tendinţele din 2014 în materie de tehnologie.

Anul trecut, în cadrul CES au fost prezentate tehnologia 4K, integrarea cu smartphone-uri şi noi categorii de interfeţe, cum ar fi controlul prin gesturi şi tehnologia care monitorizează mişcarea ochilor.

Anul acesta există cinci tendinţe majore, potrivit portalului de tehnologie Mashable, care vor domina în cadrul expoziţiei CES – televizoarele UHD (4K) cu ecrane de dimensiuni mari, accesorii inteligente (wearable gadgets), funcţii biometrice, precum senzori de amprentă, „internetul lucrurilor“ (the Inter­net of things) şi printarea 3D.  

1. Televizoare cu tehnologia Ultra HD (4K)

În 2014 tehnologia 4K ajunge la maturitate, la CES urmând să fie prezentate ecrane de dimensiuni mai mari cu specificaţii tehnice mai performante. Atât Samsung, cât şi LG au anunţat că vor prezenta televizoare UHD enorme care vor avea şi ecrane curbate pentru redarea imaginilor cu o acurateţe cât mai mare.

De asemenea, în 2014 se va vedea un progres şi în ceea ce priveşte conţinutul 4K, iar preţurile televizoarelor 4K se va reduce treptat (nu şi pentru cele cu ecran curbat).

2. Accesorii inteligente (wearable gadgets)

În ultimii ani, tot mai multe companii au venit la CES pentru a lansa produse „tech fashion“, însă 2014 va fi cu adevărat anul accesorilor inteligente datorită progresului rapid a tehnologiei mobile şi al industriei aplicaţiilor mobile. Sam­sung a lansat în septembrie anul trecut ceasul inteligent Galaxy Gear (foto), însă şi alţi producători vor intra pe această nişă. Cel mai probabil marii producători nu vor lansa astfel de produse la CES, preferând evenimente separate, dar cu siguranţă vor fi lansate alte produse similare şi accesorii fitness ase­mă­nătoare cu NikeĂ Fuelband. Google Glass reprezintă un alt accesoriu inteligent prezentat în 2013 pentru dezvoltatori, care de abia de anul acesta va fi lansat în varianta pentru consumatori.

3. Funcţiile biometrice

Senzorul de amprentă digitală şi scanerele de retină nu reprezintă tehnologii noi, însă prezenţa lor în produsele electronice destinate consumatorilor a fost minimală până anul trecut când a fost lansat smartphone-ul iPhone 5S (foto) de la Apple. Acum, producătorii de smartphone-uri şi tablete se întrec în a încorpora senzori de amprentă în dispozitivele lor. 

4. Internetul lucrurilor (the Internet of things)

Internetul lucrurilor (the Internet of things) este un fenomen care nu va fi omis în cadrul CES de anul acesta. Ideea „frigiderelor conectate“, precum şi a altor electrocasnice, a apărut demult, însă companiile Nest şi Philips au fost cele care au arătat utilitatea acestei tehnologii. În ultimii ani, aplicaţiile şi serviciile web au profitat de datele personale ale utilizatorilor, iar acum această tendinţă se aplică acum şi la electrocasnice, gadgeturi personale şi alte echipamente hardware. Conceptul este folosit de asemenea şi în industria auto, consolelele de bord ale maşinilor urmând să fie şi ele „smart“. Există speculaţii conform cărora producătorul auto Audi se va alia cu Google pentru dezvoltarea unei noi generaţii de „maşini conectate“.

5. Imprimare 3D

Printarea 3D este o tehnologie nouă, aflată în plină dezvoltare, care se confruntă însă cu două probleme. Imprimantele 3D sunt foarte scumpe, iar realizarea unor fotografii 3D ale obiectelor este un proces dificil pentru majoritatea utilizatorilor. Companiile din industria de profil încear­că însă să rezolve aceste probleme prin lansarea unor imprimante şi scannere mai ieftine, pentru ca printarea 3D să continue să câştige teren şi în 2014.

Ce lansări pregătesc giganţii din Coreea de Sud la CES 2014

LG Electronics

LG a anunţat în luna decembrie că va prezenta cel mai mare televizor cu ecran curbat Ultra HD (4K), cu diagonala de 105 inchi – modelul 105UB9. Acesta are raportul de imagine de 21:9, rezoluţia ecranului fiind de 11 milioane de pixeli (5120 x 2160). Producătorul sud-coreean de electronice va prezenta în cadrul CES 2014 şi o serie de monitoare desktop care includ şi monitoare cu rezoluţii 2k şi 4k. Un alt dispozitiv care va fi expus la standul LG de la CES va fi şi sistemul

all-in-one care rulează cu sistemul de operare Chrome de la Google. În ceea ce priveşte divizia de telefoane mobile, există zvonuri care indică posibila lansare a smartphone-ului LG G2 mini, o variantă mai ieftină a vârfului de gamă LG G2 introdus pe piaţă anul trecut. Presa internaţională a speculat de asemenea că LG ar putea lansa şi un ceas inteligent precum Galaxy Gear de la Samsung.

Samsung Electronics

Producătorul sud-coreean de electronice a anunţat la rândul lui la sfârşitul lunii decembrie că va prezenta la CES „primul şi cel mai mare şi mai curbat televizor Ultra HD de 105 inchi”. Televizorul curbat Samsung UHD de 105 inchi are o rezoluţie a ecranului de 11 milioane de pixeli (5.120 x 2.160) şi un raport de aspect de 21:9. Televizorul Samsung UHD cu ecran curbat are încorporată tehnologia Quadmatic Picture Engine care permite livrarea conţinutului la nivelul UHD de calitate a imaginii, indiferent de sursa acesteia.

Samsung va prezenta de asemenea la Las Vegas linia de smart TV-uri din 2014, care vor avea funcţii îmbunătăţite precum serviciul de interacţiune prin voce (Voice Interaction) şi „finger gesture“ care le permite utilizatorilor să schimbe canalul TV, să ajusteze volumul şi să găsească şi să selecteze ceea ce doresc să vizioneze doar cu ajutorul degetelor.

Samsung va expune de asemenea la CES 2014 şi a doua generaţie a camerei foto cu Android - Galaxy Camera 2, care dispune de un senzor BSI CMOS de 16 MP şi un procesor Quad-Core de 1,6 GHz. Noul aparat foto Samsung vine cu funcţii avansate Wi-Fi şi NFC, iar Tag & Go facilitează conectarea cu alte dispozitive şi smartphone-uri dotate cu NFC.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2014

 

CITESTE SI:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO