ZF 24

Creatorul Nutella, cel mai bogat om din Italia, a murit. Ce afaceri făcea în România Michele Ferrero

Creatorul Nutella, cel mai bogat om din Italia, a murit....

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

15.02.2015, 12:50 7028

Preşedintele italian Sergio Mattarella i-a adus sâmbătă un omagiu lui Ferrero, despre care a afirmat că este unul dintre protagoniştii industriei italiene "întotdeauna înaintea gândirii timpului său în inovarea unor produse şi în munca sa tenace şi rezervată".

Ferrero era fondatorul imperiului familial omonim, cunoscut cel mai bine pentru pasta Nutella şi bomboanele Ferrero Rocher, dar care a creat, de asemenea ouăle de ciocolată Kinder Surprise pentru copii şi Tic-Tac.

Tatăl său, Pietro, a început să producă Nutella încă de pe vremea când cacaua era raţionalizată, în al Doilea Război Mondial, notează revista Forbes, care-l plasează pe Ferrero şi familia sa pe locul 30 al celor mai bogaţi miliardari, cu o avere estimată la suma de 23,4 miliarde de euro.

Ferrero România, subsidiara locală a grupului cu acelaşi nume deţinut de miliardarul italian Michele Ferrero, a avut anul trecut afaceri de 200 milioane de lei (45 mil. euro), în creştere cu 7% comparativ cu anul precedent, compania fiind unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a dulciurilor.

Afacerea pusă pe picioare de Piera şi Pietro Ferrero, părinţii lui Michele Ferrero, în anii ’40 într-un mic orăşel italian transformând o patiserie în fabrică, are în portofoliu branduri precum Ferrero Rocher, Kinder sau Nutella. Compania concurează pe piaţa locală cu mărci româneşti precum Poiana, deţinută de americanii de la Mondelez sau cu Rom sau Kandia, produse de Kandia Dulce, companie controlată de familia austriacă Meinl. Brandul Nutella concurează direct pe rafturi cu Fineti, produs de grupul grec Chipita, care are în portofoliu şi brandul 7Days.

El a fost cel mai bogat antreprenor din industria ciocolatei de la nivel internaţional şi al 22-lea miliardar al lumii, conform Forbes. Michele Ferrero a fost omul sub conducerea căruia au fost lansate branduri precum Nutella, Tic Tac sau Kinder. Italianul avea afaceri foarte mari în Ro­mâ­nia, dar compania nu de­ţinea o unitate de producţie aici, conform ultimelor date.

Com­pa­nia este cunoscută ca fiind foarte „secretoasă“ şi are la nivel mondial afaceri de peste 8 miliarde de euro anual şi circa 25.000 de angajaţi. În 2011 Pietro Ferrero, CEO-ul companiei, fiul lui Michele Ferrero şi unul dintre moştenitorii averii a murit în urma unui atac de cord în Africa de Sud, în prezent businessul fiind condus de Giovanni Ferrero, celălalt fiu al lui Michele Ferrero . Pietro Ferrero a stat la cârma producătorului italian mai bine de zece ani.

Singurii jucători mari care au fabrici de dulciuri pe plan local sunt elveţienii de la Nestlé la Timişoara, grupul grec Chipita şi familia austriacă Meinl care controlează fabricile Kan­dia Dulce din Bucureşti şi Heidi Chocolat din Panteli­mon (jud. Ilfov). În România piaţa ciocolatei se ridică la circa 350 mil. euro.

În 2013 italienii de la Ferrero aveau în România un profit de 8,7 milioane de lei (aproape 2 mil. euro), iar în 2012 compania avea o echipă de 32 de angajaţi. Brandurile din portofoliul companiei au ajuns în ultimii ani unele dintre cele mai vândute pe plan local. De exemplu, batonul cu ciocolată Kinder este unul dintre cele mai vândute mărci din această categorie de produse. Conform datelor ZF, Ferrero România a vândut anul trecut 10,7 milioane de batoane Kinder Bueno.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO