ZF 24

Criza imobiliară din Suedia continuă să facă valuri: Încetinirea construcţiilor rezidenţiale din ultimii doi ani ameninţă să agraveze deficitul de noi locuinţe

Criza imobiliară din Suedia continuă să facă valuri:...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.08.2023, 13:25 173
O încetinire bruscă a construcţiilor rezidenţiale în Suedia în ultimii doi ani ameninţă să agraveze deficitul de locuinţe din cea mai mare ţară nordică, raportează Bloomberg.
 
Un indicator al construirii de noi locuinţe a rămas în iulie la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape nouă ani, neschimbat faţă de luna precedentă, în condiţiile în care construcţiile au stagnat după un an de scădere a preţurilor locuinţelor, arată datele publicate miercuri. 
 
Subcomponenta de locuinţe a indicatorului lunar Byggfakta semnalează acum o rată anuală de aproximativ 25.000 de locuinţe începute. Aceasta reprezintă mai puţin de jumătate din cele 63.000 de locuinţe care trebuie construite în fiecare an pentru a ţine pasul cu cererea, potrivit Consiliului Naţional al Locuinţelor din Suedia.
 
Anul trecut, Suedia a suferit una dintre cele mai grave căderi ale preţurilor locuinţelor la nivel global, deoarece ratele ridicate ale inflaţiei şi înăsprirea politicii băncii centrale au redus puterea de cumpărare a consumatorilor şi au propulsat costul creditelor ipotecare. Scăderea preţurilor, combinată cu costul mai mare al creditelor şi al materiilor prime, a forţat multe companii de construcţii să-şi anuleze sau să-şi amâne proiectele.
 
Indicatorul a scăzut cu peste 50% de la vârful atins în august 2021, înregistrând o scădere continuă până când s-a plafonat în iunie şi iulie, a precizat Byggfakta.
 
„Construirea de noi locuinţe a scăzut puternic de la jumătatea anului 2021, dar acum dă semne de stabilizare la cele mai mici niveluri din punct de vedere istoric", a declarat Tor Borg, şeful departamentului de analiză al Byggfakta. „Situaţia în cauză va genera un număr semnificativ mai mic de locuinţe pe piaţă".
 
O încetinire a activităţii din domeniul construcţiilor va afecta, de asemenea, producţia economică a Suediei, deoarece această industrie reprezintă aproximativ 11% din produsul intern brut şi are aproape 350.000 de angajaţi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO