ZF 24

Economistul-şef al BCE: Banca Centrală Europeană e pregătită să dea startul tăierii dobânzilor

Economistul-şef al BCE: Banca Centrală Europeană e...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.05.2024, 11:47 186

Banca Centrală Europeană este pregătită să reducă ratele dobânzilor luna viitoare, deşi politica va trebui să rămână restrictivă în acest an, deoarece creşterea salariilor nu se va normaliza până în 2026, potrivit economistului şef al BCE, Philip Lane, scrie Reuters.

BCE a sugerat o posibilă reducere a dobânzii pentru 6 iunie, pieţele ajungând să-şi reducă aşteptările, pariind pe o singură reducere suplimentară în acest an.

„Cu excepţia unor potenţiale surprize majore, în acest moment putem afirma faptul că suntem pregătiţi să reducem nivelul maxim de restricţie", a declarat Lane pentru FT într-un interviu publicat luni.

„Cu toate acestea, în mijlocul dezbaterilor noastre se află în mod statornic ideea că trebuie să păstrăm un nivel restrictiv pentru tot restul anului", a adăugat el.

În timp ce Lane nu a făcut niciun comentariu explicit cu privire la şedinţa de politică monetară din iulie, o serie de factori de decizie politică, inclusiv colega sa din consiliul de administraţie Isabel Schnabel, au declarat deja că o a doua posibilă reducere nu ar trebui urgentată sub nicio formă.

Se aşteaptă ca mărirea salariilor să încetinească „vizibil" în 2025, anul viitor fiind, potrivit analiştilor, un moment prielnic pentru ca factorii de decizie să poată dezbate normalizarea politicii monetare. 

Lane a declarat că factorii de decizie ai BCE trebuie să menţină ratele într-un plan restrictiv în acest an pentru a se asigura că inflaţia continuă să scadă, o posibilă revenire a acesteia reprezentând un scenariu aproape catastrofal pentru banca centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24