ZF 24

Fără precedent: De frica Rusiei, şase ţări din NATO vor să facă un ”zid de drone” care să îi ajute să îşi apere graniţa

Fără precedent: De frica Rusiei, şase ţări din NATO...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.05.2024, 12:14 728

Şase ţări NATO plănuiesc să dezvolte un „zid de drone" pentru a ajuta la apărarea graniţelor cu Rusia, după o serie de provocări lansate de Kremlin, scrie Financial Times.

Miniştrii din Finlanda, Norvegia, Polonia şi cele trei state baltice au declarat la sfârşitul săptămânii că au discutat despre crearea unui sistem coordonat de drone de-a lungul graniţelor lor cu Rusia pentru a preveni contrabanda şi alte provocări ale Moscovei, precum şi pentru a spori apărarea militară.

Toate cele şase ţări s-au confruntat cu aşa-numitele atacuri hibride - măsuri non-militare care tind să aibă un element de negare - din partea Rusiei în ultimii ani, inclusiv cu solicitanţi de azil fără documente din Africa şi Orientul Mijlociu care au fost trimişi peste graniţele lor.

Mari Rantanen, ministrul de interne al Finlandei, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că planul zidului de drone se va „îmbunătăţi în timp", acesta putând să ajute la apărarea graniţei de 1.340 km a ţării nordice cu Rusia.

Nu au fost oferite detalii despre modul în care ar funcţiona zidul de drone. Bilotaitė a declarat că fiecare ţară trebuie să îşi facă „temele", sugerând că pentru realizarea proiectului ar putea fi folosite şi fonduri UE.

Statele din prima linie a NATO au intensificat avertismentele privind intenţiile Rusiei după invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022 şi trecerea ulterioară a economiei sale pe picior de război.

Ministerul rus al Apărării a publicat săptămâna trecută pe site-ul său un proiect de propunere privind extinderea unilaterală a frontierelor sale maritime cu Lituania şi Finlanda, înainte de a şterge planul.

O zi mai târziu, poliţiştii de frontieră ruşi au îndepărtat 25 de geamanduri din apele estoniene care marcau frontiera, gest care a stârnit un val de indignare din partea NATO.

Mai mulţi aliaţi consideră că Rusia ar putea testa frontiera NATO în următorii cinci până la zece ani, în timp ce serviciile de informaţii au descoperit o serie de potenţiale operaţiuni de sabotaj desfăşurate pe teritoriul lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24