ZF 24

Fondul Proprietatea va primi pachete suplimentare la Petrom, Hidroelectrica si Nuclearelectrica

27.06.2007, 17:42 17

Fondul Proprietatea va renunta la pachetele de actiuni detinute la 50 de firme incluse initial in portofoliu si, in schimb, isi va majora semnificativ participatiile la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii.
Fondul Proprietatea (FP) va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romaneasca, astfel ca participatia la compania petroliera va creste la 20,22%, potrivit formei finale a proiectului de ordonanta privind modificarea legislatiei privind Fondul Proprietatea, discutata astazi in sedinta Executivului.
Actul normativ va stabili renuntarea la participatiile detinute de Fond in 50 de companii incluse in portofoliu la infiintare, in anul 2005, majoritatea firme de dimensiuni reduse, sau cu situatii financiare slabe. Printre participatiile mai importante pentru care se propune scoaterea din poartofoliu se numara Loteria Romana si Impremeria Nationala (cate 20%), CEC (9,9%), precum si Romtelecom (20%).
Fondul va primi insa pachete semnificative la companii mari din domeniul energetic, unde va detine o pozitie semnificativa.
Astfel, la Nuclearelectrica se propune un pachet suplimentar de actiuni reprezentand 26,75% din capitalul social, iar participatia va urca la 46,75%, foarte aproape de pachetul majoritar.
De asemenea, FP va prelua 16,5% din actiunile Transelectrica, iar cu detinerea actuala va ajunge la 31,5%, in timp ce la Hidrolectrica se discuta cresterea participatiei de la 20% la 32,1%.
Pentru companiile de productie si transport de gaze, Romgaz si Transgaz, proiectul indica o dublare a participatiilor, de la 15% la 30% in cazul fiecarei societati.
La CEZ Distributie si CEZ Vanzare, foste Eletrica Oltenia, unde Fondul detine 12%, proiectul de ordonanta propune o majorare a participatiei cu pachete suplimentare de cate 18%. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24