ZF 24

GfK: România a coborât în 2023 două pozitii în clasamentul european după puterea de cumpărare, pe locul 33, cu o medie de 7.738 euro pe cap de locuitor, doar 44% din media europeană. În Bucureşti, media este de 15.314 euro, iar în Vaslui de 4.010 euro

GfK: România a coborât în 2023 două pozitii în...

Autor: Roxana Rosu

14.11.2023, 09:18 546

Puterea de cumpărare medie din România este în 2023 de 7.738 euro pe cap de locuitor, respectiv 43.7% din media europeană, ceea ce plasează piata locală pe locul 33 în UE, în coborâre de pe 31 anul trecut, arată studiul „GfK Purchasing Power Europe 2023”.

Cifrele din România sunt calculate la o populatie de 18,88 milioane persoane.

Comparativ, Ungaria are o putere de cumpărare medie de 10.834 euro şi este pe locul 29, Polonia de 10.903 euro şi este pe 28, Cehia de 14.824 euro şi este pe locul 20.

În cazul României, nu au existat modificări în clasament în primele 10 judeţe în acest an. Cu toate acestea, se poate observa încă o dată că decalajul dintre regiunile cu putere de cumpărare slabă şi puternică din România se adânceşte.

Bucureştiul este clar pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 Euro, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media naţională şi de 3,8 ori mai multă putere de cumpărare decât locuitorii judeţului Vaslui, care are cea mai mică putere de cumpărare disponibilă pentru cheltuielile şi economiile lor. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 Euro, ceea ce reprezintă aproape 52% din media naţională.

Toate judeţele din top zece au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Judeţul Prahova, clasat pe locul zece, se apropie cel mai mult de media naţională, cu un venit net disponibil de 7.836 Euro pe cap de locuitor, dar este încă cu aproape 1,3% peste acesta.

Toate celelalte 32 de judeţe, care constituie mai mult de trei sferturi din toate judeţele, sunt sub media naţională.

La nivel european, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este de 17.688 euro, în creştere cu 5.8% comparativ cu anul trecut. În total, europenii au în jur de 12 miliarde de euro la dispoziţie pentru a cheltui în 2023 pentru hrană, servicii, energie, pensii private, asigurări, vacanţă, mobilitate şi cumpărături de bunuri de larg consum şi de folosinţă îndelungată.

Dar există o diferenţă clară între cele 42 de ţări din Europa: Liechtenstein, Elveţia şi Luxembourg, de exemplu, au un venit net mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai mică în Belarus, Kosovo şi Ucraina.

Principalul câştigător al anului este Irlanda, care a urcat patru locuri în clasament, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 68.843 Euro, de aproape 3.9 ori mai mare decât media europeană.

 “Anul acesta, ţările europene au înregistrat din nou o creştere semnificativă a puterii de cumpărare de aproape 6% în medie, dar acest lucru încă nu poate compensa pentru rata încă ridicată a inflaţiei. Totuşi, puterea de cumpărare nu evoluează la fel în toate ţările: de exemplu, în timp ce Irlanda urcă patru locuri, Marea Britanie, ţară învecinată, coboară trei locuri. Şi în cadrul aceleiaşi ţări au fost fluctuaţii, ca de exemplu în Cehia, unde rata puterii de cumpărare a variat considerabil acest an, sau în Polonia sau Franţa, unde este o diferenţă şi mai mare între regiunile cu putere de cumpărare mică şi cele cu putere de cumpărare mare. Totuşi, un trend oarecum pozitiv poate fi observat printre toate cele 42 de ţări. Cu toate că diferenţele sunt încă foarte mari în ceea ce priveşte potenţialul cheltuielilor, cel puţin diferenţa dintre puterile de cumpărare e mai mica.“, a declarat Tim Weber, expert în serviciile Geomarketing GfK.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO