ZF 24

Goodlegal, start-up-ul pe care au pariat Earlybird Digital East Fund, Credo Ventures, Danies Dines şi Underline Ventures, se închide

Goodlegal, start-up-ul pe care au pariat Earlybird...

Autor: Ioana Niţă

21.11.2023, 23:17 791

Goodlegal, start-up-ul local fondat de Vasile Ţiple, fostul director juridic global al UiPath, se va închide din luna decembrie, după circa un an de la lansarea oficială pe plan internaţional, potrivit unei postări făcute pe reţeaua de socializare profesională LinkedIn chiar de fondatorul companiei.

“Iată un mesaj pe care speram să-l evit, aşa că voi fi concis. Din păcate, platforma Goodlegal nu va mai funcţiona începând cu data de 21 decembrie 2023. Vă rugăm să vă asiguraţi că descărcaţi şi transferaţi orice informaţii pe care le aveţi pe platformă. Vreau să mulţumesc tuturor partenerilor noştri, utilizatorilor şi prietenilor pentru sprijinul lor şi pentru faptul că au făcut parte din comunitatea Goodlegal”, se arată în postarea lui Vasile Ţiple de pe LinkedIn.

Start-up-ul Goodlegal obţinuse anul trecut o investiţie de tip pre-seed în valoare de 1,2 milioane de euro de la primii investitori ai uncornului românesc UiPath - Earlybird Digital East Fund, care a condus runda de finanţare, Credo Ventures, Daniel Dines, şi Underline Ventures - cel mai nou fond de investiţii în tehnologie din România, proiectul Goodlegal fiind evaluat la câteva milioane de dolari.

Prin platforma Goodlegal start-up-ul îşi propusese să ajute companiile să îşi digitalizeze şi gestioneze dintr-un singur loc activităţile juridice, pieţele ţintă fiind cele din SUA şi Europa. Practic, platforma le permitea companiilor să colaboreze uşor, atât intern, cât şi extern cu partenerii lor contractuali, punându-le la dispoziţie diverse funcţionalităţi - de la generarea de documente, inclusiv asamblarea lor prin drag-and-drop, până la documente juridice standard, editor şi analiză de text juridic, semnătură electronică, funcţionalităţi de automatizare şi integrări, prin care orice companie poate obţine o conformitate legală solidă şi cadrul juridic operaţional în cel mai scurt timp.

„Goodlegal s-a născut din dorinţa de a rezolva o frustrare personală în legătură cu infrastructura juridică a unei companii, cum o numesc eu. Ideea a avut două origini istorice, aş putea spune. Prima oară în 2016, când eram la UiPath şi încercam să pun la punct infrastructura juridică a companiei şi nu exista un tool cu care să fac treaba asta şi atunci a trebuit să improvizez - am folosit pentru semnături electronice DocuSign pentru anumite contacte cu restul echipelor din companie, şi alte platforme pentru că UiPath începuse deja să devină o companie globală. Procesul a fost foarte fragmentat şi a fost nevoie de multă improvizaţie şi mult timp investit în acest demers. Şi surpriza cea mai mare a fost după ce am plecat din UiPath şi am început să sfaturi start-up-urilor. Atunci am observat că efectiv trebuia să încep acelaşi proces de la zero în legătură cu template-urile, toolurile pe care trebuia să le folosească compania. Adică efectiv reiei tot procesul de la zero, reinventezi de fiecare dată roata, ceea ce mi se pare o nebunie, şi atunci aşa s-a cristalizat ideea de Goodlegal“, a spus Vasile Ţiple în noiembrie 2022 în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

El pornise proiectul alături de Alexandru Căciulescu, profesionist în inginerie şi cercetător cu experienţă în companii de top precum UiPath şi J.P. Morgan, Alexandru Tătăran, ce are experienţă de peste un deceniu în a ajuta liderii de piaţă să-şi construiască avantaje competitive prin tehnologii de ultimă oră, şi Ioana Teleanu,  profesionist UX cu experienţă în companii mari precum UiPath şi ING Bank, oferind şi consultanţă şi design pentru startup-uri aflate la început de drum.