ZF 24

Grupul TechAngels: Investiţiile membrilor au scăzut în primul semestru din 2023 la o treime comparativ cu S1 2022

Grupul TechAngels: Investiţiile membrilor au scăzut în...

Autor: Ioana Niţă

06.09.2023, 12:22 167

Membrii TechAngels, cel mai mare grup de investitori de tip angel din România, au investit 1.013.000 de euro în start-up-uri de tehnologie în prima jumătate a acestui an, suma reprezentând doar o treime din investiţiile realizate în aceeaşi perioadă din 2022, în condiţiile în care prudenţa a fost cuvântul cheie pentru investitori atât la nivel local, cât şi global. La nivel european s-a înregistrat atât scăderea volumelor de investiţii (cu 60,7% mai mici), cât şi a numărului de finanţări încheiate.

Contextul macroeconomic volatil a dus la amânări şi din partea investitorilor şi din partea fondatorilor, în procesul de ridicare de runde. O parte din start-up-uri s-au orientat către runde de tip „bridge” şi au anunţat intenţia de a lansa runde la finalul anului sau anul viitor, investitorii s-au orientat către susţinerea companiilor din portofoliu.

13% dintre investitorii TechAngels au finanţat start-up-uri pe care nu le aveau în portofoliu, 22% au optat pentru investiţii follow on, 65% nu au investit deloc în primul semestru, doar 11% nu intenţionează să investească deloc în acest an. 

“Evaluarea internă a TechAngels arată disponibilitatea investitorilor TechAngels pentru a dubla sumele investite, până la finalul anului, peste 2 milioane de euro fiind declarate ca resurse disponibile de membrii grupului, în cazul în care sunt identificate proiecte promiţătoare. Observăm o trecere spre o nouă etapă: vedem o relativă stabilizare a condiţiilor macro-economice, inflaţia decelerează, şi preţurile la energie au o oarecare stabilitate. În ecosistem se poate constata o acomodare cu incertitudinea şi un potenţial de ieşire din expectativă”,  subliniază Marius Istrate, Preşedintele TechAngels.

Start-up-urile tech continuă să se implice în soluţionarea unor probleme de mare diversitate care privesc practic toate aspectele vieţii. În prima jumatate a anului 2023 au dominat în volum soluţiile de business, peste 25% dintre start-up-urile evaluate oferind noi modalităţi de eficientizare a activităţii companiilor: fie că este vorba despre logistică (livrare rapidă, asigurarea eficienţei lanţurilor de aprovizionare), respectiv despre instrumente pentru colaborare în cadrul echipelor şi pentru angajaţi. Soluţiile de marketing şi de personalizare a experienţelor utilizatorilor ocupă a treia poziţie în segmentul ideilor dedicate afacerilor prezentate de start-up-uri în prima jumătate a acestui an.

Sănătatea şi soluţiile B2C, privind opţiunile de administrare a vieţii personale (finanţe, activităţi, fashion), au reprezentat fiecare aproximativ 10% din totalul soluţiilor aflate în screening, ocupând astfel locurile 2 şi 3 în top-ul general al propunerilor. În această perioadă s-a putut observa pe ansamblu o orientare crescută către sustenabilitate, atât în privinţa calculelor amprentei asupra mediului a afacerilor cât şi a celei personale (cum sunt moda, selecţia diferitelor produse alimentare, de folosinţă îndelungată etc).

“În acest an au beneficiat de apetitul investiţional mai multe start-up-uri care erau în portofoliul unora dintre membri, care au reuşit să convingă noi finanţatori din cadrul grupului. În general, există o oarecare sezonalitate, la final de an investitorii îşi evaluează portofoliul personal şi iau decizii de investiţie mai rapid. Acest aspect, alături de o dezgheţare a mediului economic, ne face optimişti pentru a doua jumătate a anului. Este esenţial însă ca pitch-urile să fie solide, să documenteze şi să probeze nevoia la care răspunde soluţia propusă şi să aibă asociate un plan de business realist”, arată Marius Istrate.

În cadrul TechAngels decizia de investiţie este individuală dar se constituie şi alianţe de investiţii atunci când proiectele prezentate conving mai mulţi angel investors. Sumele investite în urma deciziilor individuale de către membrii TechAngels sunt completate cu experienţa de business a investitorilor care au tot interesul să sprijine echipa, ajutând atunci când pot şi este nevoie. De cele mai multe ori când sunt mai mulţi investitori, ei sunt reprezentaţi de către un lead investor care simplifică modul de comunicare dintre fondatorii startup-ului şi investitori.

“Acest efort comun al fondatorilor şi al membrilor TechAngels duce, în fazele următoare, la un acces sporit la finantare, atât din partea altor investitori de tip angel-investor, cât şi a fondurilor de investiţii mai mari, cu capital privat”, explică Marius Istrate.

TechAngels va continua susţinerea start-up-urilor care au nevoie de sfaturi şi resurse, va creşte interacţiunea dintre membri pentru a susţine evoluţia investitorilor, a noilor membri ai grupului sau a celor care doresc să facă pasul spre angel investing, va valorifica apartenenţa la ecosistemul regional şi european, oferind acces la pieţe, investitori, experienţe şi cunoştinţe cat mai utile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO