ZF 24

Internetul de mare viteză va schimba totul

De la stânga la dreapta: Cristian Hostiuc, director editorial al ZF, Severina Pascu, CEO al UPC România & Ungaria, Jean-François Fallacher, CEO al Orange România, Nikolai Beckers, CEO al Cosmote & Romtelecom, şi Till Streichert, CFO al Vodafone România. Foto Silviu Matei

De la stânga la dreapta: Cristian Hostiuc, director editorial al ZF, Severina Pascu, CEO al UPC România & Ungaria, Jean-François Fallacher, CEO al Orange România, Nikolai Beckers, CEO al Cosmote & Romtelecom, şi Till Streichert, CFO al Vodafone România. Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Seceleanu, Ioana Nita

22.10.2013, 20:56 2859

Serviciile de internet de mare viteză, prin linii fixe sau prin reţele mobile 4G, care vor fi anul viitor principala ţintă a investiţiilor operatorilor de telecom, vor avea un impact puternic în economie în condiţiile în care şi consumul de servicii de date şi vânzările de tablete şi smartphone-urile sunt într-o creştere continuă în România, au declarat ieri invitaţii de la conferinţa ZF Digital.  

Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă, îşi vor concentra anul viitor investiţiile în dezvoltarea reţelelor de date de mare viteză 4G.

„Investiţiile vor fi îndreptate către domeniul 4G şi reînnoirea echipamentelor de reţea din mediul urban“, a declarat Jean-François Fallacher, şeful Orange România. Iar Nikolai Beckers, CEO Romtelecom şi Cosmote, a menţionat că investiţiile se vor concentra atât pe 4G, cât şi pe partea fixă a reţelei, care „va deveni complet digitală“.

WikiZF: Profilul companiei Orange

WikiZF: Profilul companiei Vodafone

WikiZF: Profilul companiei Cosmote

Dezvoltarea serviciilor de internet fix de mare viteză (broadband) este extrem de importantă pentru creşterea economică, potrivit unui studiu realizat de compania Roland Berger pentru UPC, care arată că în prezent impactul broadband în PIB este de 3,5 miliarde de euro.

WikiZF: Profilul companiei Romtelecom

„În condiţiile implementării unor măsuri de sprijin, contribuţia broadband în economie se poate dubla până în 2018, ajungând la 5% din PIB, echivalentul a 8 miliarde de euro“, a declarat Severina Pascu, CEO-ul UPC România. Ea a precizat că ar fi nevoie de o modificare a legislaţiei care să susţină dezvoltarea reţelelor de internet de mare viteză.

În prezent, consumul de servicii de internet este tot mai ridicat, mai ales pe wireless, având în vedere că tot mai mulţi utilizatori au mai multe dispozitive, precum laptopuri, tablete şi smart­phone-uri. Numărul de tablete din România îl va depăşi pe cel de PC-uri cel mai târziu anul viitor, dar nu le vor înlocui pentru că există o serie de activităţi ce nu pot fi portate de pe PC pe tabletă, au considerat invitaţii panel-ului „Tableta, viitorul PC“, organizat în cadrul ZF Digital ‘13. Conferinţa va continua astăzi.

Detalii pe www.zf.ro/conferinte

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO