ZF 24

Investitorii trag un semnal de alarmă referitor la consecinţele salvării First Republic: Participanţii la conferinţa financiară Milken se tem de o criză a creditelor şi de o încetinire economică mai accentuată după turbulenţele bancare din ultima vreme

Investitorii trag un semnal de alarmă referitor la...

Autor: Andrei Şerbănescu

02.05.2023, 13:30 487

Marii investitori au avertizat împotriva consecinţelor salvării First Republic, argumentând că procesul de preluare a băncii de către autorităţi ameninţă să limiteze creditarea şi să agraveze încetinirea economică, raportează Financial Times.

Confiscarea First Republic şi vânzarea rapidă a resturilor băncii către JPMorgan au fost discutate la primele ore ale dimineţii de luni, în timp ce marii investitori au venit în Beverly Hills pentru conferinţa Milken Institute, una dintre cele mai mari adunări de acest gen din 2023.

Deşi falimentul băncii californiene aflate în dificultate a dus luni la vânzarea acţiunilor unor creditori, evenimentul nu a provocat acelaşi nivel de haos pe piaţă ca prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Signature Bank, ceea ce a determinat o relativă uşurare în rândul directorilor financiari şi al oficialilor administraţiei Biden.

Cu toate acestea, mai mulţi investitori de renunme au tras un semnal de alarmă referitor la consecinţele recentelor turbulenţe de pe piaţa bancară. Aceştia au susţinut că băncile vor fi obligate să se conformeze unor reguli mai stricte care le-ar putea restrânge capacitatea de a acorda împrumuturi chiar în momentul în care economia americană începe să resimtă din plin efectele creşterilor agresive ale dobânzilor operate de Rezerva Federală.

„Există o mică tendinţă de a răsufla uşuraţi în astfel de dimineţi", a declarat David Hunt, directorul executiv al PGIM, un manager de active de 1,2 miliarde de dolari, pentru participanţii la conferinţa Milken care au analizat salvarea First Republic. „De fapt, abia acum începem să vedem adevăratele consecinţe ale crizelor din ultimul timp pentru economia americană."

„În primul rând, vom asista la o adevărată intensificare a reglementărilor în sistemul bancar, în special în cazul multor creditori regionali", a spus Hunt, adăugând că impactul noilor reguli va fi „destul de violent”.

„Acest lucru va îngreuna şi mai mult oferta de credite. Sunt de părere că vom fi martori la o adevărată încetinire a cererii agregate."

Alţi investitori au avertizat că o inflaţie rigidă va limita spaţiul de manevră al Rezervei Federale în cazul în care economia se va bloca. Unele voci sunt de părere că investitorii se angajează într-o cursă iluzorie, prezicând că Fed va reduce ratele dobânzilor în acest an, după aplicarea unei ultime majorări de 25 de puncte de bază săptămâna aceasta. 

„Situaţia în care ne aflăm va genera un val costisitor de dezamăgiri", a declarat Karen Karniol-Tambour, co-director de investiţii la gigantul fondurilor speculative Bridgewater Associates. „Este timpul ca pieţele să digere pe deplin cât de constrânse vor fi băncile centrale în raport cu ultimii 30, 40 de ani, când, de fiecare dată când apărea o undă de şoc, puteai doar să reduci ratele [şi] să tipăreşti bani."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO