ZF 24

Irlanda îşi încheie în decembrie socotelile cu UE şi FMI

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Anca Dumitrescu

13.10.2013, 19:16 83

Irlanda va deveni la jumătatea lunii decembrie prima ţară din zona euro care va încheia programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi FMI, potrivit premierului Enda Kenny (foto), care a început în februarie negocieri în acest sens cu troica creditorilor, transmite AFP.

„Pot confirma că Irlanda este pe cale să iasă din programul de salvare cu UE-FMI la 15 decembrie“, a spus Kenny duminică, la conferinţa naţională a partidului, Fine Gael. Irlanda a fost nevoită în 2010 să apeleze la sprijinul partenerilor europeni şi al FMI, în urma spargerii unei bule speculative imobiliare, a necesităţii de salvare a băncilor şi într-un moment în care deficitul bugetar atinsese 30% din PIB.

Fostul „tigru economic celtic“ a obţinut 85 de miliarde de euro, într-un program de trei ani, în schimbul unor măsuri de austeritate draconice, care au permis redresarea conturilor publice. Guvernul irlandez a redus drastic estimarea de creştere economică de la 1,3% la numai 0,2% în acest an şi de la 2,4% la 1,8% pentru 2014. O problemă majoră este şomajul, care se menţine la peste 13%, deşi este în scădere faţă de anul 2010.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels